‘Geen aanwijzingen voor fouten Jansen Steur in ziekenhuis Heilbronn’

Die Nachtaufnahme zeigt am Freitag (04.01.2013) die Kliniken am Gesundbrunnen in Heilbronn. Foto: Thomas Niedermüller/dpa De Klinikum am Gesundbrunnen in Heilbronn. Foto ANP / Thomas Niederm

Het ziekenhuis in Heilbronn waar de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur werkte, heeft geen aanwijzingen gevonden dat hij fouten bij de behandeling van zijn patiënten heeft gemaakt. Dat heeft het ziekenhuis vanmiddag tijdens een persconferentie bekendgemaakt, meldt de NOS.

Het ziekenhuis, het Klinikum am Gesundbrunnen, onderzocht 443 patiëntendossiers. Journalist Matthijs Holtrop meldde zojuist op Twitter:

Twitter avatar MHoltrop matthijs holtrop onderzoek zegt: alle 443 pateienten van Jansen Steur onderzocht en er lijken geen sereuze aanwijzingen voor structureel falen

Jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses

De omstreden arts wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. Jansen Steur zei in een interview in 2009 dat zijn fouten te wijten waren aan zijn medicijnverslaving.

Jansen Steur kwam weer in opspraak toen bleek dat hij sinds 2011 werkzaam was in Duitsland. Hij werkt vanaf dat jaar in in het ziekenhuis in Heilbronn, eerst als een soort medisch assistent, later als een soort eredokter. Hij kon er volgens het ziekenhuis aan de slag omdat hij een Nederlandse verklaring van geen bezwaar had. Begin januari werd hij ontslagen toen het ziekenhuis van zijn reputatie hoorde.

De kliniek onderzocht het patiëntendossier van de omstreden neuroloog om te kijken of patiënten mogelijk schade hebben opgelopen. De kliniek riep alle patiënten op zich te melden als ze vonden dat ze niet goed behandeld waren door hem.

Dertien voormalige patiënten van Jansen Steur meldden zich bij het ziekenhuis in Heilbronn, van wie zeven naar het Openbaar Ministerie zijn gestapt. Het OM in Heilbronn ziet geen directe aanleiding tot onmiddellijk verder onderzoek.

    • David Haakman