Gedichtendag: aanraking met poëzie

Vandaag vindt de veertiende Gedichtendag plaats.

Amsterdam. Vandaag is het Gedichtendag: het jaarlijkse poëziefeest in Nederland en Vlaanderen. Georganiseerd door Poetry International om iedereen een extra kans te geven in aanraking te komen met poëzie. Het is het begin van ‘Poëzieweek’, die loopt tot 7 februari. Thema: Muziek. De VSB Poëzieprijs is gisteravond uitgereikt aan Ester Naomi Perquin, voor haar bundel Celinspecties.

Vandaag om 12.00 uur wordt ook bekend wie Ramsey Nasr opvolgt als Dichter des Vaderlands. Nasr maakte in deze functie de afgelopen vier jaar 24 gedichten, onder meer over de aanslag op Koninginnedag, Mauro, de misstanden in de Katholieke Kerk en de dood van collega-schrijvers. Om de lezer vandaag met ten minste één gedicht in aanraking te laten komen, drukken we hiernaast een mooie klassieker af, van een grote, dode dichter wiens werk leeft. NRC

Voor een dag van morgen

Wanneer ik morgen doodga,

vertel dan aan de bomen

hoeveel ik van je hield.

Vertel het aan de wind,

die in de bomen klimt

of uit de takken valt,

hoeveel ik van je hield.

Vertel het aan een kind

dat jong genoeg is om het te begrijpen.

Vertel het aan een dier,

misschien alleen door het aan te kijken.

Vertel het aan de huizen van steen,

vertel het aan de stad

hoe lief ik je had.

Maar zeg het aan geen mens,

ze zouden je niet geloven.

Ze zouden niet willen geloven dat

alleen maar een man

alleen maar een vrouw

dat een mens een mens zo liefhad

als ik jou.

Hans Andreus (1926-1977)