Film over Nijntje alleen voor de állerkleinsten

Nijntje, de Film

Regie: Hans Perk. Met de stemmen van: Barry Atsma, Eva Poppink, Hanna Verboom, Huub van der Lubbe, Isa Hoes, Marc-Marie Huijbregts.

In: 118 bioscopen. ***

Tekenaar Dick Bruna gaat niet over één nacht ijs als het gaat om zijn fameuze creatie Nijntje. Al in 2003 sprak producent Sjoerd Raemakers met Bruna’s bedrijf over een filmoptreden van het konijntje dat goed is voor 85 miljoen verkochte boekjes.

Die behoedzame aanpak vertaalt zich wellicht in de sympathieke, maar uiterst brave film die nu de bioscoop bereikt. De film richt zich op de allerjongsten. De ambitie om ook hun iets oudere broertjes en zusjes te bereiken is niet geslaagd.

Nijntje is deels gemaakt met poppen en de tijdrovende stop-motiontechniek, deels achter de computer. Het beeld is net zo eenvoudig, direct en leeg als Bruna’s tekeningen, maar zonder diens unieke kwaliteit. Nijntje, Nina en Knorretje bezoeken de dierentuin en doen daar een speurtocht. Zo leren ze dierennamen, kleuren en tellen. De film mikt op participatie van de kijkertjes. Die krijgen vragen voorgelegd, die de film beantwoordt met stemmetjes die ‘ja’ en ‘nee’ roepen. Omdat de film voor de kleintjes is, zal in de bioscoop het licht zacht aanblijven en het geluid zachter staan. Maar de lengte – 70 minuten – is voor heel jonge kinderen ambitieus.

    • Peter de Bruijn