En nu is Van Bommel de held

PSV versloeg Feyenoord in de kwartfinale van de beker. Voor matchwinner Mark van Bommel maakt het niet uit hoe PSV dit seizoen de prijzen pakt.

Even voor middernacht verlaat Mark van Bommel als laatste speler van PSV de kleedkamer van het Philips Stadion. De twinkelingen staan in zijn ogen als hij in de mixed zone zijn licht laat schijnen op de bekerwinst tegen Feyenoord, de bijna ongrijpbare wisselvalligheid van PSV en het heilige doel om de titel te pakken. „Als we aan het einde van de rit met de schaal staan, dan hebben we het goed gedaan. De rest is secundair”, stelt de 35-jarige aanvoerder van de Eindhovense voetbalclub.

Het bekertoernooi heeft bij het 100-jarige PSV dit seizoen geen prioriteit. De boodschap van de clubleiding, technische staf en spelersgroep sloeg duidelijk over op de fans, die massaal weigerden om tientallen euro’s neer te leggen voor een kaartje. In een half gevuld stadion voldeed PSV tegen het jeugdige Feyenoord aan zijn sportieve plicht en won de kwartfinale door een late intikker van Van Bommel met 2-1. „Als matchwinnaar het veld verlaten is wel lekker ja”, zegt hij grijnzend.

Van Bommel keerde afgelopen zomer na avonturen bij Barcelona, Bayern München en AC Milan terug bij zijn oude liefde PSV. Als een gelouterde speler moest de middenvelder voor balans zorgen in het wisselvallige elftal. Maar ook Van Bommel kon niet voorkomen dat PSV dit seizoen alles behalve gedegen is. Sterker nog; Van Bommel kwam zelf bij vriend en vijand onder vuur te liggen. Hij haalt er zijn schouders over op. Van Bommel is eraan gewend geraakt. Jaren geleden werd hij al afgeschreven. Niemand kan hem tot stoppen dwingen. „Wat ik na dit seizoen ga doen weet ik niet. Nog niet over nagedacht”, stelt hij koeltjes.

Het veroveren van de 22ste landstitel met PSV zou een besluit voor de middenvelder makkelijker kunnen maken. Het elftal van Dick Advocaat en leider Van Bommel staat weliswaar na twintig speelronden aan kop van de eredivisie, maar de vijf nederlagen tegen RKC, FC Utrecht, Vitesse, Ajax en PEC Zwolle getuigen allerminst van stabiliteit. „Het maakt ons niet uit of we twee keer of acht keer verliezen”, legt Van Bommel uit. „Pak je de titel dan is iedereen tevreden. Er zijn nog veertien competitieduels te gaan. Daar moeten we volle bak voor gaan.”

Maar ook Van Bommel kan vooraf niet de zekerheid geven dat PSV zaterdagavond thuis tegen ADO Den Haag de lijn van gisteravond tegen Feyenoord doortrekt. „Je weet nu eenmaal nooit hoe het echt gaat lopen. Dat is zo moeilijk te voorspellen”, zegt hij. De gedachten gaan terug naar het onlangs verloren thuisduel met PEC Zwolle. Van Bommel heeft op een rijtje gezet waar het fout ging. „We kwamen op achterstand en wilden dat veel te gehaast herstellen. Afspraken werden niet nagekomen. Dat was dom en naïef. En dan kan je ook van Zwolle verliezen.”

Na afloop van PSV-PEC strooide de Zwolse doelpuntenmaker Fred Benson zout in de wonden door te stellen dat Van Bommel hem steeds had laten lopen. Daarin zagen sommigen media maar al te graag de bevestiging dat Van Bommel PSV eerder zwakker dan sterker maakt. „Hoe heette die speler die dat zei? Benson? Zeg het nog eens. Benson?”, lacht Van Bommel fijntjes. „Ach, die jongen scoort toevallig twee keer. Maar hij weet toch helemaal niet wat onze afspraken waren? Ik ben een middenvelder, geen verdediger.”

De voormalige international heeft niet het gevoel dat PSV veel meer onder druk staat dan Ajax en Feyenoord. „Nee, die clubs moeten ook voor het kampioenschap spelen. Maar die spreken dat misschien niet zo nadrukkelijk uit. Als zij geen kampioen worden hebben ze ook een slecht seizoen gehad. Dat is voor iedere club hetzelfde”, zegt Van Bommel, die wel besefte dat PSV gisteren in het bekerduel met Feyenoord goodwill moest kweken.

Dat lukte grotendeels. De bekerhouder kwam na twintig minuten op voorsprong via Dries Mertens en leek een makkelijke avond tegemoet te gaan. Door een knullige fout van rechtsback Atiba Hutchinson, die de bal op de achterlijn verspeelde aan Jean-Paul Boëtius, kon Feyenoord tien minuten later via Graziano Pellè vanuit het niets gelijkmaken. Maar het was Van Bommel die PSV met een intikker na een geblokt schot van Tim Matavz naar de halve finale loodste. Minutenlang galmde de naam van Mark van Bommel door het stadion. Het voelde als een warm bad voor hem.

Van Bommel beseft maar al te goed dat er nog niets gewonnen is. Hij ziet rechtsback Stanislav Manolev vandaag op huurbasis naar Fulham vertrekken en moet afwachten of PSV op de laatste dag van de transfermarkt nog een speler haalt. Stiekem hoopt Van Bommel nog op Adam Maher. „Een speler van de buitencategorie, die toe is aan een volgende stap. Ik heb via Whatsapp contact met hem. Hij weet dat ik hem er graag bij heb. Maher weet wat je moet doen om te winnen”, zegt Van Bommel in de wetenschap dat PSV zo’n speler wel kan gebruiken in de titelstrijd.

    • Koen Greven