Eerste ‘online biënnale’ van start

Een staalkaart van talenten uit de hele wereld”, dat moet ‘Biënnale Online’ worden. De eerste online biënnale, waar aanstormende kunstenaars hun werk kunnen tonen, gaat op 19 april van start.

27 curatoren uit Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en het Midden-Oosten zullen ieder vijf kunstenaars voordragen, waarvan twee uit hun eigen land. In Nederland zal Lorenzo de Benedetti, directeur van de Vleeshal in Middelburg , de kunstenaars uitkiezen. De Belg Jan Hoet, die eerder museum SMAK in Gent opzette, zal als artistiek leider onder de titel Reflection and Imagination werk van in totaal 25 kunstenaars presenteren.

Biënnale Online is geen verkooptentoonstelling, verzekert initiator David Dehaeck. „De artistiek meest interessante talenten zijn niet automatisch de kunstenaars met de grootste verkoopkansen.” Wel kunnen geïnteresseerde verzamelaars of galerieën via de website contact leggen met de kunstenaar.

Biënnale Online moet zich onderscheiden van verkoopwebsites als VIP Art, waar galerieën uit de hele wereld hun kunstenaars aanprijzen, of Saatchi Online, waar werken direct kunnen worden aangekocht

Anders dan die sites rekent Biënnale Online een toegangsprijs. Een previewpas kost 80 dollar (60 euro). Die prijs zakt later naar 10 dollar. Vanaf 15 juli is de toegang gratis: „We denken dat professionals er het meeste geld voor over hebben om als eerste nieuwe talenten te ontdekken”, zegt Dehaeck. „Door met gratis toegang te eindigen hopen we dat veel bezoekers kennismaken met de Biënnale en er over twee jaar wel geld voor over hebben.”