Een spits voor Milan, stemmen voor Silvio

De Italiaanse oud-premier Berlusconi hoopt dat de komst van Mario Balotelli naar Milan hem extra stemmen oplevert. Omgerekend betaalt hij ongeveer vijftig euro per extra stem.

Mario Balotelli smiles as he arrives in Busto Arsizio, near Varese, Italy, for medical checks, Wednesday, Jan. 30, 2013. AC Milan announced on Tuesday that it has reached an agreement with Manchester City to sign Italy striker Mario Balotelli from the English champions. City declined to comment on reports that a deal had been struck for the 22-year-old forward, who joined the Premier League club from Milan's city rival Inter in 2010. "An agreement has been reached with Manchester City, Balotelli will have a medical tomorrow and then sign," Milan director Umberto Gandini told The Associated Press. "If he doesn't pass the medical, it won't happen." (AP Photo/Antonio Calanni) AP

Redacteur Buitenland

Amsterdam. Ineens is er nóg een Supermario in de Italiaanse verkiezingscampagne.

Tegen vijf uur gistermiddag landde de spits Mario Balotelli op het Milanese vliegveld, waar hij werd opgewacht door een delegatie van zijn nieuwe club, AC Milan. Vice-president Adriano Galliani koos zijn woorden zorgvuldig: „Het is een droom die werkelijkheid wordt, een wens van Berlusconi en van de club.”

De transfer van Balotelli van Manchester City naar Milan is niet alleen sportnieuws. In het van voetbal doortrokken Italië heeft dit ook meteen politieke gevolgen als je baas opnieuw premier van het land wil worden.

Berlusconi is er eerder zelf over begonnen. Hij heeft verteld hoe hem in de winter van 2008-2009 werd afgeraden om de speler Kakà te verkopen, want dat zou hem stemmen schelen bij de komende lokale verkiezingen. Op het laatste moment werd toen de voorgenomen verkoop van Kakà een half jaar uitgesteld. In 2011 zei Berlusconi dat het kampioenschap van AC Milan hem zeker extra stemmen zou opleveren. Op de site van de club stond: stem op (de partij van) Berlusconi om Milan nog sterker te maken.

Daarom hoopt Berlusconi, voorzitter van AC Milan, dat de komst van Balotelli hem helpt in de verkiezingscampagne. De donkere spits kreeg na zijn twee doelpunten in de EK-halve finale vorig jaar tegen Duitsland de bijnaam Supermario. Net als die andere Mario, premier Monti, tegenstander van Berlusconi in de verkiezingen van 24 februari. (De derde Italiaanse Supermario is Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, maar die speelt geen rol in de campagne.)

Libero, een kleine krant van geestverwanten van Berlusconi, heeft zitten rekenen. De komst van Balotelli levert volgens de krant een stemmenwinst van twee procent op. Il Fatto Quotidiano, een linkse krant, schrijft dat bevriende politicologen voor Berlusconi uitgaan van één procent extra stemmen: 400.000 stemmen erbij in heel Italië, waarvan 80.000 in de cruciale Noord-Italiaanse regio Lombardije. Met een transfersom van twintig miljoen euro is dat ongeveer 50 euro per stem.

Dat is allemaal virtueel gereken, maar in ieder geval geeft de komst van Balotelli Berlusconi nog meer wind in de zeilen. Ruim een maand geleden leek hij veroordeeld tot een bijrol. Via een uitgekiend tv-offensief zette de 76-jarige Berlusconi zichzelf weer op de kaart. Zijn motto: als ze maar over me praten. Dat lukt hem uitstekend. In de peilingen staat hij nu op een stevige tweede plaats, met 26 procent. Dat is nog steeds bijna tien procent minder dan koploper Pier Luigi Bersani van de linkse Democratische Partij. Maar die partij lijdt onder een groot financieel schandaal bij Monte dei Paschi di Siena, de derde bank van het land en een traditioneel links bolwerk. Voor Berlusconi is dit een inkoppertje: „Als links niet in staat is een bank te besturen, dan kan het zeker niet het land besturen.’’

Supermario Monti staat met zijn alliantie van centrumpartijen derde in de meest recente peiling, met 17,7 procent. De optie van een coalitie Bersani-Monti is nog steeds de meest waarschijnlijke. Maar de wedstrijd is nog maar net begonnen.

    • Marc Leijendekker