Echte karikaturen lenen zich slecht voor satire

Verliefd op Ibiza

Regie: Johan Nijenhuis. Met: Rick Engelkes, Sanne Vogel, Marly van der Velden, Gigi Ravelli, Jim Bakkum, Kim Feenstra.

In: 105 bioscopen.*

Historici die over honderd jaar willen begrijpen wat de stand van zaken was in de popcultuur anno 2013, moeten Verliefd op Ibiza bestuderen. Maar ook voor wie nu leeft maar weinig door roddelbladen bladert, is de nieuwe van Johan Nijenhuis verhelderend.

Sommige dingen zijn zonder uitleg nog te begrijpen. Zo gaat het over voetballers en hun celebrity-eega’s in wie Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder en hun vrouwen Sylvie en Yolanthe te herkennen zijn. Nijenhuis raadpleegde voor de zekerheid een advocaat over het risico aangeklaagd te worden door het viertal, al dan niet om zijn film te promoten.

In Verliefd op Ibiza duikt een voetballer (Jan Kooijman) op met een magere, materieel ingestelde vriendin (model Kim Feenstra in een pijnlijk slechte rol). Jammer voor de makers dat nou net voor de première de relatie tussen Van der Vaart en Sylvie sneefde. Ingehaald door de realiteit, waarbij in één scène een nepvoorpagina een spelfout bevat.

Verder worden pijlen gericht op een onvolwassen, oude popster (Rick Engelkes) met bindingsangst, jonge vrouwen die worstelen tussen carrière en relatie, en oudere vrouwen (‘cougars’) die op Ibiza een ‘toyboy’ willen scoren. Voor de zekerheid wordt de term MILF uitgelegd – voor de oudere kijker, als die al gaat.

Verliefd op Ibiza is een gemakzuchtige satire op het narcisme en de leeghoofdigheid van de popcultuur. Dat lijkt gedurfder dan het is. Satire op iets maken wat van zichzelf al een karikatuur is, blijkt lastig, want te gemakkelijk en voor de hand liggend.

    • André Waardenburg