‘Door gaswinning Groningen kunnen dijken bezwijken’

Bezoekers tijdens een informatiebijeenkomst over de toenemende risico's van aardgaswinning in Noord-Groningen. Afgelopen week werd het gebied weer opgeschrikt door een aardbeving. Bestuurders en bewoners hebben minister Henk Kamp van Economische Zaken gevraagd in te grijpen. Kamp zei nog geen aanleiding te zien om de gaswinning te stoppen.
Bezoekers tijdens een informatiebijeenkomst over de toenemende risico's van aardgaswinning in Noord-Groningen. Afgelopen week werd het gebied weer opgeschrikt door een aardbeving. Bestuurders en bewoners hebben minister Henk Kamp van Economische Zaken gevraagd in te grijpen. Kamp zei nog geen aanleiding te zien om de gaswinning te stoppen. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Als er zwaardere aardbevingen komen door gaswinning, is de kans groot dat de dijken van het Eemskanaal in Groningen bezwijken, zei dijkgraaf Bert Middel van het waterschap Noorderzijlvest vanochtend op Radio 1 bij KRO’s Goedemorgen Nederland. Verzwaring van de dijken is noodzakelijk, zegt de dijkgraaf.

Volgens Middel zouden door een aardbeving dijkdoorbraken kunnen ontstaan die een groot deel van Groningen onder water zetten. Ook Slochteren, waar veel aardgas wordt gewonnen, komt dan mogelijk onder water te staan. Daarmee is het geen regionaal, maar een nationaal probleem, vindt Middel.

Hij vindt dat er daarom, ook voorafgaand aan het vervolgonderzoek van de provincie al, extra geld nodig is voor dijkverzwaringen. Het Rijk en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moeten daaraan volgens hem meebetalen.

Provincie Groningen onderzoekt de gevolgen van zwaardere aardbevingen

De provincie Groningen onderzoekt de gevolgen van de zwaardere aardbevingen die in de toekomst worden verwacht, schrijft Novum. De provincie wil weten wat de risico’s zijn, zei een woordvoerder vandaag.

Tot nu toe bleef de kracht van de aardbevingen die door de gaswinning van de NAM worden veroorzaakt onder de 3,6, maar vrijdag bleek dat de bevingen in de toekomst alleen maar in kracht zullen toenemen, tot 5,0.

De provincie wil weten wat de risico’s zijn voor bijvoorbeeld de chemische bedrijven in de Eemshaven. Aan het waterschap is gevraagd of dijken en bruggen berekend zijn op zwaardere aardbevingen. Het is niet duidelijk wie het gaat betalen als aanpassingen nodig zijn.

In de provincie is onrust ontstaan over de toenemende kracht van de aardbevingen. Premier Mark Rutte bracht gisteren een bezoek aan de provincie, waar hij de problemen “zonder meer indrukwekkend” noemde. De Tweede Kamer houdt volgende week donderdag een debat over de problemen. Minister van Economische Zaken Henk Kamp zei nog geen aanleiding te zien om de gaswinning te stoppen.