Diversen

Postpunk

De eerste editie van het postpunk / newwavefestival Grauzone start vrijdag in de Melkweg. In het kader daarvan staat er in februari een aantal bijzondere muziekfilms omtrent dit genre op het programma. Verder biedt het festival ruim 15 muziekoptredens op drie podia en een expositie van diverse bekende en jonge kunstenaars.

1 feb, 19.00 uur. Melkweg Amsterdam. www.melkweg.nl

Kunstenfestival

Art at the Warehouse is een nieuw kunstenfestival in Rotterdam. In de ruwe omlijsting van de oude fabriekshal Fenixloods 1 biedt het festival een kunstbeurs, expositie en multidisciplinaire muziek en performance in één.

5 t/m 10 feb, Fenixloods 1, Rotterdam, www.art-warehouse.nl

Democratie?

Kan de democratie overleven in een tijd waarin massamedia en populisme van grote invloed zijn op het publieke en politieke debat? Plato, Tocqueville en Ortega Y Gasset, drie grote denkers die alle drie een nog altijd actuele democratiekritiek hebben, worden geïntroduceerd en besproken. Met Job Cohen en Andreas Kinneging.

4 feb, 20.00 uur. Rode Hoed, Amsterdam. www.rodehoed.nl

Groninger Museum LIVE!

Het festival Groninger Museum LIVE! biedt jonge artiesten een podium om hun talent in een bijzondere omgeving te laten zien. Musici, dansers, dichters en kunstenaars hebben zich laten inspireren door de tentoonstelling Nordic Art 1880-1920. Het festival vindt vier vrijdagavonden plaats. Het thema van deze avond is Vrouwelijk Schoon.

1 feb, 1 maart, 5 april en 3 mei. www.groningermuseum.nl

Verkondiging aan Maria

Deze zondag vertelt Leonie Bos in museum Gouda onder de titel ‘geschrokken, verbaasd, verwonderd’ waarom het schilderij van Pieter Pourbus van de verkondiging aan Maria haar tot op de dag van vandaag inspireert. Leonie Bos is als predikant verbonden aan protestantse wijkgemeente De Bron-Vredeskerk.

3 feb, 15.30 uur in de Gasthuiskapel. www.museumgouda.nl

De haperende mens

Collages van een haperende mens is een tentoonstelling geïnspireerd op de roman Godverdomse dagen op een godverdomse bol van Dimitri Verhulst uit 2008. Het boek is een humoristische beschrijving van de evolutie van de mensheid van oerknal tot nu, voortdurend voorzien van kanttekeningen.

2 feb t/m 10 maart. Arti et Amicitiae, Rokin 112, Amsterdam. www.arti.nl