Deutsche diep in de rode cijfers

De financiële wereld in Duitsland reageerde vanochtend geschokt op de bekendmaking door Deutsche Bank van een verlies van 2,15 miljard euro in het laatste kwartaal van 2012. Analisten hadden rekening gehouden met een verlies van ruim 300 miljoen euro.

In het laatste kwartaal van 2011 boekte de bank nog 186 miljoen euro winst. Over heel 2012 behaalde de bank een winst van rond 700 miljoen euro, een teruggang van 3,6 miljard euro ten opzichte van het jaar ervoor. Dit maakte bestuursvoorzitter Jürgen Fitschen vanochtend bekend.

De bank had in december al een winstwaarschuwing afgegeven. De beurs reageerde vanochtend gematigd positief. Analisten gaan ervan uit dat het bestuur van de bank schoon schip wil maken en ervoor gekozen heeft alle lasten van het verleden af te schrijven in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar.

Op de achtergrond blijft ook de vrees aanwezig dat het verlies slechts het eerste schijfje van de salami is. Op dit moment wordt onderzocht of Deutsche Bank eerdere miljardenverliezen heeft verdonkeremaand.

Deutsche Bank raakte in 2012 verstrikt in tal van affaires. Enige weken terug nog deden vijfhonderd politiemensen een inval in haar hoofdvestiging in verband met een onderzoek naar handel in emissierechten.

Ook zou de leiding van de bank betrokken zijn bij manipulatie van de (interbancaire) rente. Miljardenkosten zijn ten slotte verbonden aan een rechtszaak met het mediaconcern van Egon Kirch dat schadevergoeding eist, omdat een bestuurder van Deutsche Bank in 2002 de kredietwaardigheid van de inmiddels overleden Kirch in twijfel had getrokken, waarna het concern was ingestort.

Bankbestuurder Anshu Jain zei dat de vooruitzichten voor dit jaar beter zijn. Maar waarschuwde ook dat de reorganisatie van de bank een operatie is die jaren zal duren.