CVC genoemd als redder van SNS

De Britse investeerder CVC zou in gesprek zijn met de noodlijdende bank SNS Reaal. Onderdeel van het spel? En wat zou dit voor SNS betekenen?

De zoektocht naar geïnteresseerden voor de noodlijdende bank en verzekeraar SNS Reaal leverde de afgelopen tijd verschillende namen op.

De buitenlandse bank BNP Paribas werd genoemd. Maar de vraag was wat die buitenlandse bank in Nederland te zoeken had. De Nederlandse banken ING, Rabobank en ABN Amro werden genoemd als redder. Maar daarbij lag de Europese Commissie dwars. Door eerder verstrekte staatssteun aan ING en ABN Amro geldt voor deze banken een overnameverbod.

En nu is daar de Britse private equityfinancier CVC Capital Partners die SNS Reaal moet redden.

Vanochtend meldde Het Financieele Dagblad op basis van anonieme bronnen dat deze investeerder namens een consortium onderhandelt over een overname. CVC zou bereid zijn 1,8 miljard euro te betalen om zo eigenaar te worden van de bank en verzekeraar.

Een onderdeel van deze koop zou zijn dat de drie banken ING, ABN Amro en de Rabobank rond de 400 miljoen euro verstrekken in de vorm van een achtergestelde lening. Dat geld zou bedoeld zijn voor de financiering van een bad bank, waarin de leningen van Property Finance terecht moeten komen. Door de aanhoudende financiële problemen bij deze vastgoeddochter is SNS Reaal in de problemen geraakt.

Bronnen in de financiële wereld vragen zich af of de Europese Commissie met een dergelijke betrokkenheid van de Nederlandse banken wel akkoord zal gaan. „De afgelopen tijd zijn verschillende opties in Brussel gepresenteerd en erg enthousiast zijn ze daar niet”, zegt een ingewijde.

Het is allemaal onderdeel van het spel, dat inmiddels onder behoorlijke tijdsdruk wordt gespeeld. Namen die rondzingen. Scenario’s die gelekt worden. De overheid heeft baat bij een redding door SNS Reaal door banken of private investeerders. Hoe meer geld zij op tafel leggen, hoe minder de staat hoeft op te hoesten. Geïnteresseerde partijen willen het liefst zo min mogelijk voor SNS betalen. Hoe meer garanties van de staat voor verliezen, hoe lager de prijs.

De vraag is wat er van SNS Reaal overblijft als CVC de bank en verzekeraar overneemt. Investeren, reorganiseren, opknippen en doorverkopen. Daar staat de het Angelsaksische CVC, van de Nederlandse oprichter en directeur Rolly van Rappard, om bekend. Een van de eerste dingen die private equityfonds CVC Capital Partners deed na zijn overname in 2008 van supermarktketen C1000 was het vastgoed in de etalage zetten. Zestig winkels werden direct na de overname verkocht aan concurrent Albert Heijn. Korte tijd later werd nog een trits vastgoed aan concurrenten verkocht.

CVC verkocht C1000 in 2011 voor 950 miljoen aan Jumbo. In drie jaar tijd betekende dat 30 procent rendement. CVC had C1000 gekocht voor een kleine 700 miljoen.

Het meest logisch is dat CVC bij SNS Reaal de verzekeringsdochters na een overname op termijn in de etalage zet. Analisten noemen pensioenverzekeraar Zwitserleven een mooi onderdeel. Ook Reaal is een winstgevend onderdeel, al hangen daar nog wel wat claims in verband met woekerpolissen in de lucht. Ook SNS Bank maakte het afgelopen jaar een keurige winst en ook voor dit onderdeel moet CVC als de economie verbetert en de markt weer aantrekt wel een koper kunnen vinden.

De vraag is of de onderhandelingen met CVC slagen. SNS bevestigde vanochtend nogmaals in gesprek te zijn met private investeerders, maar wil geen namen noemen. „Maar er is geen enkele zekerheid dat de gesprekken zullen slagen”, laat SNS weten. Mochten de onderhandelingen mislukken, dan blijft nationalisatie over. Eerder gaf de bank en verzekeraar aan voor de publicatie van de jaarcijfers op 14 februari een oplossing te willen presenteren.

Bij CVC was vanochtend niemand bereikbaar voor commentaar.

    • Chris Hensen
    • Tom Kreling