Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Investeerder CVC een van de geïnteresseerden in SNS’

Investeringsmaatschappij CVC is een van de partijen waarmee SNS Reaal praat over de redding van de bank-verzekeraar. Foto ANP / Lex van Lieshout
Investeringsmaatschappij CVC is een van de partijen waarmee SNS Reaal praat over de redding van de bank-verzekeraar. Foto ANP / Lex van Lieshout Investeringsmaatschappij CVC is een van de partijen waarmee SNS Reaal praat over de redding van de bank-verzekeraar. Foto ANP / Lex van Lieshout

Investeringsmaatschappij CVC is een van de partijen waarmee SNS Reaal praat over de redding van de bank-verzekeraar. Ook pensioenuitvoerder PGGM zit aan tafel. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vandaag op basis van meerdere bronnen.

Het consortium van investeerders zou bereid zijn om 1,8 miljard op tafel te leggen voor SNS Reaal. In een reactie zegt SNS dat over het scenario met private investeerders ‘de afgelopen dagen intensief is gesproken’.

“Maar er is geen enkele zekerheid dat deze gesprekken resultaat zullen hebben” - SNS

Als het lukt om kapitaal aan te trekken van investeerders, dan zijn de drie andere grootbanken, ING, ABN AMRO en Rabobank, bereid hun noodlijdende concurrent te ondersteunen met 400 miljoen euro aan achtergestelde leningen. Daarover berichtte RTLZ gisteren ook al. De vraag is of de Europese Commissie akkoord gaat met deze steun. ING en ABN AMRO mogen door eerder genoten staatssteun geen acquisities doen.

SNS kreeg in crisisjaar 2008 staatssteun en een groot gedeelte daarvan – 848 miljoen – is nog niet terugbetaald. Financiële problemen met de vastgoedtak maken dat momenteel onmogelijk. De drie andere grote Nederlandse banken mogen SNS volgens de Europese Commissie niet helpen omdat ze zelf ook staatssteun ontvingen en nog niet helemaal op eigen benen staan. De kans lijkt daarom steeds groter te worden dat de regering moet ingrijpen. Er is 2 tot 2,5 miljard nodig om in rustiger vaarwater te geraken.