Citotoets stelen is echt niet zo moeilijk

Nederland, ,Hilversum, 13-1-2010. Foto Maarten Hartman. Basisschool in Hilversum. Groep 8 is er al hard aan het oefenen voor de Citotoets die begin februari weer van start gaat. Onzin, vindt de schoolleider eigenlijk, maar ja: iedereen doet het, en dan moet je wel oefenen, anders loop je achter.Christelijke basisschool Kruispunt Adres:Christelijke basisschool KruispuntEemnesserweg 1071221 CW Hilversum

Op elk schoolplein is de diefstal hét gesprek deze ochtend. In ieder geval onder kinderen in groep 8. En hun ouders. Het gaat over de vragen uit de Citotoets van 2013. Die zijn gestolen en bleken op internet 450 euro waard. Komende dinsdag moeten 165.000 scholieren aan de driedaagse toets beginnen.

Leraren van de Nieuwe Park Rozenburgschool in Rotterdam spraken er over tijdens een reguliere vergadering. Ze lazen het nieuws en vonden het ‘bizar’. Wie doet zoiets? De toets bestaat al zo lang en dit is nog nooit gebeurd, zegt het Cito.

De Citotoets is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Populaire middelbare scholen eisen een bepaalde minimumscore voor nieuwe leerlingen. „Als je de Citotoets zo belangrijk maakt, dan wordt het vanzelf een gewild item voor dieven”, dacht Jan Trommel, directeur van basisschool De Notenkraker in Rotterdam toen hij van de diefstal hoorde. „De toets is té belangrijk geworden. Het moest een keer gebeuren.”

De opgaven stelen hoeft niet eens zo lastig te zijn. De toetsen worden weken van te voren gewoon met de post verstuurd naar de ongeveer 7.000 basisscholen in Nederland.

Trommel struikelde een paar weken geleden over een paar kartonnen dozen in de schoolbibliotheek. „Het bleken de toetsen. Iemand had de dozen aangenomen van de bezorger en ze daar neergezet. Alles zat dicht en ik heb ze meteen in de kluis gezet. Maar zo gaat dat dus. Als je wilt frauderen, is het reuze makkelijk.”

Niet alleen de kinderen, ook de scholen worden op de resultaten van de Citotoets afgerekend. Ouders kijken bij de keuze voor een school naar de gemiddelde Citoscore. Trommel: „Als je als school te laag scoort, heb je meteen de Onderwijsinspectie op je dak. Dat hebben wij ook gehad. Dan moet je maar zien uit te leggen dat de kinderen op deze school vaak met minder bagage binnenkomen en dat wij dus veel aan een kind toevoegen.”

    • Sheila Kamerman