‘China hackte computersysteem van The New York Times’

Chinese hackers hebben ingebroken in het computersysteem van The New York Times. Foto EPA / Justin Lane

Chinese hackers hebben ingebroken in het computersysteem van The New York Times om het diepgravend onderzoek van de krant naar de rijkdom van de familie van premier Wen Jiabao te volgen. Doelwit van de hackers die zich bedienden van inbraaktechnieken die geassocieerd worden met het Chinese leger, was Shanghaise correspondent van de Times, David Barboza en diens bronnen, vermoedt de Amerikaanse krant.

The New York Times maakte vandaag bekend dat de Chinese hackers via het e-mailsysteem diep doorgedrongen waren tot het computersysteem in de VS. Zij waren in staat de krant helemaal plat te leggen, iedere redactionele pc te gebruiken, de wachtwoorden van alle NYT-werknemers te stelen en ook de activiteiten op de persoonlijke pc’s van 53 correspondenten te volgen.

Dat de hackers dat niet gedaan hebben, sterkt de krant in het vermoeden dat de Chinezen het uitsluitend te doen was om de bronnen van Barboza op te sporen en diens onderzoek te volgen. The New York Times zegt dat de bronnen waarop de onthulling is gebaseerd dat de familie Wen over een vermogen van 2,7 miljard dollar beschikt, destijds openbaar waren.

De hackers waren op zoek naar het onderzoek van The New York Times naar de rijkdom van de familie van de Chinese premier Wen Jiabao. Foto EPA / Mak Remissa

De hackers waren op zoek naar het onderzoek van The New York Times naar de rijkdom van de familie van de Chinese premier Wen Jiabao. Foto EPA / Mak RemissaDe hackers waren op zoek naar het onderzoek van The New York Times naar de rijkdom van de familie van de Chinese premier Wen Jiabao. Foto EPA / Mak Remissa

De inbraken over een periode van vier maanden vonden plaats via de computers van een aantal niet nader genoemde universiteiten in de VS.

De krant moest de gespecialiseerde firma Mandiant inhuren om de hackers te verdrijven en de zogeheten ‘malware’ (gevaarlijke software) uit te schakelen. Dat bleek een zeer lastig karwei te zijn, want de hackers lieten zich moeilijk verjagen. Mandiant-directeur Bejtlich zegt daarom zeker te weten dat de hackers tot het Chinese militaire apparaat behoren.

Sinds de krant op 25 oktober 2012 het verhaal plaatste zijn de websites van de krant geblokkeerd en worden de correspondenten China hinderlijk gevolgd. De rijkdom van de Chinese communistische topleiders en hun families is een staatsgeheim, waarvan de openbaarmaking beschouwd wordt als hoogverraad. Vrijwel alle families van voormalige en zittende leiders zijn tijdens de economische ontwikkeling van hun land schatrijk geworden.

Tegelijkertijd is ook de kloof tussen arm en rijk op voor de Communistische Partij van China op pijnlijke wijze gegroeid. Dat is de reden dat onthullingen zoals over premier Wen en de nieuwe partijleider Xi Jinping zo gevoelig liggen. Xi’s familie is volgens Bloomberg 300 miljoen dollar waard. Ook de websites en de tv-zender van het financiële persbureau zijn vanuit China onbereikbaar.

    • Oscar Garschagen