Broodje aap met calamares

Het blijft een beetje een gek land. Waar elke staat mag bepalen welke machinegeweren er op de hoek van de straat te koop zijn, maar echte brie natiewijd verboden is. Een journalist van AMERICAblog zocht uit dat het inderdaad makkelijker is om een automatisch wapen aan te schaffen in de VS, dan Franse kaas –

Het blijft een beetje een gek land. Waar elke staat mag bepalen welke machinegeweren er op de hoek van de straat te koop zijn, maar echte brie natiewijd verboden is. Een journalist van AMERICAblog zocht uit dat het inderdaad makkelijker is om een automatisch wapen aan te schaffen in de VS, dan Franse kaas – dat wil zeggen rauwmelkse kaas die minder dan zestig dagen gerijpt is.

Het verbod stamt uit de jaren vijftig van de vorige eeuw en werd ingesteld nadat een tyfusuitbraak in Canada werd gekoppeld aan rauwmelkse cheddar. Sindsdien mag kaas van rauwe melk niet meer worden geïmporteerd en verkocht. De afgelopen vijftien jaar zijn er in de VS twee mensen overleden na het eten van rauwmelkse kaas, tegen circa 450.000 doden door kogels. Misschien moet er eerst een klaslokaal peuters worden doodgeknuppeld met époisses voordat de NRCA (National Raw Cheese Association) in actie komt om het land uit te leggen dat ‘niet de kazen, maar de mensen die de kazen gebruiken verantwoordelijk zijn’ voor al die doden.

Haggis, mag ook niet in de VS, las ik laatst in The New York Times. Ook schapenlong is al veertig jaar illegaal. Wat wel mag, als het maar op de verpakking staat, is calamares maken van varkensanus.

Eerder deze maand zond het Amerikaanse radioprogramma This American Life een documentaire uit naar aanleiding van een gerucht dat er in Oklahoma in een varkensverwerkingsfabriek anussen tot ‘kunstmatige’ inktvisringen zouden worden verwerkt. „Dat mensen door het hele land in totale onwetendheid stukjes citroen uitknijpen boven ringetjes endeldarm, klinkt als de perfecte straf voor onze desinteresse in de oorsprong van ons voedsel”, zegt de host, „maar ook alsof het onmogelijk waar kan zijn. Toch?”

TAL krijgt het gerucht niet hard, maar ook het tegendeel kan niet worden bewezen. Proef op de som wijst uit dat, na een tijdje te hebben gekronkeld in de fituur, de rectumringetjes prachtig strak trekken en niet meer te onderscheiden zijn van echte calamares. Ook na het proeven bleef de zaal verdeeld. Think about it!

Ik kon zo snel geen varkensanus op de kop tikken en u heeft vast ook geen trek meer in inktvisringetjes. Daarom deze week een recept as American as apple pie, dus onmogelijk illegaal: Corn Oysters uit het Ultimate American Cookbook.

Meng de maïs, het eigeel en de bloem in een kom met wat peper en zout. Klop de eiwitten stijf en spatel die erdoor. Laat boter en olie goed heet worden en schep klodders ter grootte van een eetlepel in de pan. Bak de ‘oesters’ een tot twee minuten aan elke kant tot goudbruin. Serveer er twee per persoon bij een lunchsalade of als bijgerecht.

Corn oysters

Voor acht ‘oesters’

1 cup (16 el) geraspte maïs

1 ei

2 el bloem

    • Joël Broekaert