beeldende kunst

Rebel House

Rebel House is een tentoonstelling van Bonnefanten Roermond in de ECI Cultuurfabriek. De installatie Bonnefantopia van Atelier Van Lieshout uit de Bonnefantencollectie staat ditmaal centraal en bepaalde de selectie van zeven jonge kunstenaars uit België, Duitsland en Nederland. De werken van de exposerende kunstenaars werpen telkens een nieuw licht op de verschillende thema’s uit het complexe oeuvre van Atelier Van Lieshout.

2 feb t/m 17 maart, Cultuurfabriek Roermond. www.ecicultuurfabriek.nl

De achttiende eeuw

De achttiende eeuw wordt ook wel ‘de vergeten eeuw’ genoemd, maar de invloed van deze honderd jaar is nu nog steeds te merken. Politiek Den Haag, namen van planten en dieren of het samen drinken van koffie en thee: ze vonden hun oorsprong in de achttiende eeuw. De tentoonstelling Uit de plooi neemt bezoekers mee naar deze interessante periode uit de Nederlandse geschiedenis.

2 feb t/m 26 mei, www.museumhetvalkhof.nl

Gustave Caillebotte

De Franse kunstenaar Gustave Caillebotte was de stille kracht binnen de impressionisten. Zijn vooruitstrevende werk was gedurfd en vrij van compromissen doordat hij door zijn gegoede komaf niet hoefde te leven van de verkoop van zijn werk. Hij ondersteunde vrienden als Claude Monet en Auguste Renoir financieel door werk van hen aan te kopen en tentoonstellingen te organiseren. Het Gemeentemuseum Den Haag toont een overzicht van deze kunstenaar waarbij de nadruk ligt op de wisselwerking van zijn schilderkunst en de opkomende fotografie.

Vanaf 2 feb, www.gemeentemuseum.nl

Solo

Voor Solo maakte documentairefotograaf Henk Wildschut een keuze uit werk van de afgelopen vijftien jaar. Wildschut heeft, naast werk in opdracht van kranten en tijdschriften, ook langlopende documentaireprojecten geïnitieerd. Hij maakte indruk met de serie Shelter, waarvoor hij gedurende een aantal jaar de provisorische onderkomens van vluchtelingen aan de randen van Fort Europa fotografeerde.

3 feb t/m 25 aug, Museum Jan Cunen. www.museumjancunen.nl

Hollandse meesters

Teylers Museum toont een collectie van zeventiende-eeuwse Hollandse tekeningen uit de privéverzameling van Clement C. Moore in New York. Het gaat om werken van meesters als Abraham Bloemaert, Rembrandt en Adriaen van Ostade.

6 feb t/m 12 mei, www.teylersmuseum.eu