Beatrix viert vandaag laatste verjaardag als koningin

Ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag heeft de RVD een nieuw portret vrijgegeven van koningin Beatrix. Foto Frank van Beek Ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag heeft de RVD een nieuw portret vrijgegeven van koningin Beatrix. Foto Frank van Beek

Koningin Beatrix is vandaag jarig. De vorstin, die 75 jaar oud wordt, viert haar laatste verjaardag als koningin. Ze brengt de dag door met haar familie.

Daarnaast vindt er een besloten bijeenkomst plaats met medewerkers en oud-medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten.

Beatrix, die maandag aankondigde dat ze op 30 april aanstaande afstand doet van de troon, zei in haar toespraak over haar terugtreden dat ze “dankbaar” is dat het haar gegund is haar verjaardag “in goede gezondheid tegemoet te gaan”.

De vorstin zei ook dat het samenvallen van haar 75ste verjaardag met de herdenking van 200 jaar koninkrijk later dit jaar voor haar de aanleiding is geweest te besluiten uit haar ambt te treden.

“Het lijkt mij een goed moment om deze stap, die ik al enige jaren overweeg, nu daadwerkelijk te nemen.”

Bekijk ook onze In Beeld-serie over 33 jaar Beatrix als staatshoofd:

    • Marije Willems