Art Rotterdam: van beurs tot kunstweek

Art Rotterdam is uitgegroeid tot een grootschalig festival, de Art Rotterdam Week. Fons Hof, directeur van de hoofdbeurs, noemt het „een organisch evenement”.

Zes grote kunstbeurzen, twaalf kunstinstellingen die hun tentoonstellingsprogramma daarop afgestemd hebben, een presentatie van jong talent door het Mondriaan Fonds, een spectaculaire kunstinstallatie in vijf leegstaande woonhuizen, her en der losse performances, open ateliers van het Piet Zwart Institute, een tweedaags discussieprogramma in Hotel New York en kunstenaars die hun huis of atelier aanbieden als hotelkamer. Voor het eerst presenteren alle evenementen rondom de jaarlijkse kunstbeurs Art Rotterdam zich onder één paraplu: de Art Rotterdam Week.

De samenwerking houdt meer in dan een gezamenlijke website en een festivalkrant. Zo rijdt tussen Art Rotterdam (op de Kop van Zuid), de Raw Art Fair (op Katendrecht) en Verwoest Huis Bloemhof, een installatie van kunstenares Marjan Teeuwen in vijf leegstaande woningen aan de Putsebocht, elk half uur een gratis pendelbus.

„Het is een organisch evenement”, zegt Fons Hof, directeur van de hoofdbeurs, Art Rotterdam. „Art Rotterdam is in 2000 begonnen en in de loop der jaren zijn er steeds meer nevenbeurzen en andere evenementen bijgekomen. Het lukt elk jaar beter de programma’s op elkaar af te stemmen. Ik beschouw andere beurzen en tentoonstellingen niet als concurrentie, maar als een versterking. Voor buitenlandse kunstverzamelaars is het des te interessanter geworden om in februari een paar dagen in Rotterdam door te brengen.”

Op Art Rotterdam zelf staan dit jaar 95 galeries, waarvan de helft uit het buitenland afkomstig is. Net als vorig jaar is er weer een speciale afdeling voor jonge galeries. Witte de With, het Rotterdamse centrum voor hedendaagse kunst, heeft er vijftien geselecteerd.

De grote trots van Hof is dit jaar de videobeurs die hij organiseert naast de kunstbeurs. „Ik heb inspiratie opgedaan in Barcelona, waar jaarlijks de videobeurs Loop wordt georganiseerd, afgelopen keer in een leegstaand hotel. Wij doen het anders. We hebben een grote, verduisterde ruimte, in expositieruimte LP2, tegenover de Cruise Terminal, waar Art Rotterdam plaatsvindt. In die donkere ruimte zetten we losstaande wanden waarop negentien galeries een film projecteren. Geluidsdouches zorgen ervoor dat het geluid geconcentreerd blijft bij de films.”

Volgens Hof tonen steeds meer verzamelaars interesse in videokunst. „Het is relatief goedkoop en je kunt het makkelijk opslaan en meenemen, op een usb-stick.” De nieuwe videobeurs krijgt steun van het net geopende Andaz Hotel in Amsterdam, dat zich volledig richt op videokunst. Het zal vier werken aankopen, waarvan het er een schenkt aan het Stedelijk Museum Amsterdam en de Hallen in Haarlem.