Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Anne Vegter (54) nieuwe Dichter des Vaderlands

Nederland, Rotterdam, 22-02-2008 Anne Vegter (Delfzijl, 1958), Dichter, prozaïst, toneelschrijver en kinderboekenschrijver PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS
Nederland, Rotterdam, 22-02-2008 Anne Vegter (Delfzijl, 1958), Dichter, prozaïst, toneelschrijver en kinderboekenschrijver PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Anne Vegter/ Foto Roger Cremers

Dichter, toneel- en kinderboekenschrijver Anne Vegter (1958) is de nieuwe Dichter des Vaderlands. Dat maakt NRC Handelsblad zojuist, op Gedichtendag, bekend. Vegter is na Komrij, Van Wissen en Nasr de vierde Dichter des Vaderlands. En de eerste vrouwelijke.

De benoemingscommissie zegt dat het ‘hoog tijd’ werd ’dat een vrouw de taak op zich nam’. De commissie, met daarin onder andere literair redacteur van NRC Handelsblad Arjen Fortuin, geeft de volgende verklaring voor de keuze voor Vegter als Dichter des Vaderlands:

 ’vanwege haar open blik en indringende taal, omdat zij een brug kan slaan naar theater en beeldende kunst en omdat ze ook kinderen voor zich zal weten te winnen, is Anna Vegter de perfecte Dichter des Vaderlands.’

In een interview met NRC-redacteur Ron Rijghard zegt Vegter vanmiddag in NRC Handelsblad dat ze van haar stoel viel toen ze in december voor de titel werd gevraagd. ‘Echt. Het was surreëel.’

De boeken van Vegter worden steevast met lof ontvangen, schrijft Rijghard.

“Haar beide laatste bundels werden genomineerd voor de VSB Poëzieprijs en het kinderboek waarmee ze in 1990 debuteerde, kreeg de Woutertje Pieterseprijs toegekend. Haar tweede kinderboek werd genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs.”

Critici noemen Vegter soms ongrijpbaar. Vegter zegt als DdV ‘direct begrepen te willen worden’:

“Daar moet ik me in oefenen. Het spannende is of ik de dichter kan blijven die ik ben.”

Plannen heeft Vegter al klaarliggen. Zo wil ze ieder seizoen een gedicht publiceren, gaat ze YouTube-filmpjes maken en flasmobs organiseren. Ze heeft ook een echte droom die ze na vier jaar, als haar termijn als DdV is afgelopen, gerealiseerd wil hebben:

“Dat elke Nederlander over vier jaar minstens tien gedichten uit zijn hoofd kent.”

Dichter des Vaderlands is een initiatief van Poetry International, NRC Handelsblad en NPS. Net als de Britse Poet Laureate wordt van de Dichter des Vaderlands verwacht over kwesties van nationaal belang te schrijven. De benoemingscommissie bestond uit dichter Maria Barnas, programmamaker en poëziebloemlezer Arie Boomsma, literair criticus Arjen Fortuin (NRC), dichter en journalist Piet Gerbrandy, schrijfster Kristien Hemmerechts en politica Mei Li Vos. Gerrit Komrij werd in 2000 verkozen tot eerste DdV. Hij werd in 2005 opgevolgd door Driek van Wissen. In 2009 werd Ramsey Nasr gekozen.

Vanmiddag in NRC Handelsblad een uitgebreid interview met Anne Vegter en de publicatie van haar eerste gedicht in hoedanigheid van Dichter des Vaderland. De digitale editie van het interview kunt u hier lezen.