Amerikaanse economie is onverwacht gekrompen

De Amerikaanse economie, de grootste ter wereld, is het afgelopen kwartaal onverwacht gekrompen, met 0,1 procent. Het Witte Huis legt de schuld daarvoor bij de Republikeinen. „Onze economie heeft last van een enorme tegenwind en die komt van de Republikeinen in het Congres”, zei een woordvoerder van president Barack Obama.

De krimp wordt toegeschreven aan bedrijven die minder hebben ingekocht, bezuinigingen op defensie en een afname van de export.

Eind vorig jaar dreigde het zogenoemde begrotingsravijn, waardoor grote bezuinigingen en belastingverhogingen automatisch in werking zouden treden. De angst voor de recessie die daar mogelijk op kon volgen heeft bedrijven zuiniger gemaakt. Op 1 januari bereikte het Congres een deelakkoord, de meeste beslissingen werden uitgesteld.

De defensie-uitgaven namen af met 22 procent, de sterkste daling in meer dan veertig jaar. Vermoedelijk komt dit deels door anticipatie op het begrotingsravijn. Het Pentagon zegt dat de uitgaven mede gedaald zijn door de afwikkeling van de oorlogen in Irak en Afghanistan.

De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, verklaarde gisteren dat de economie „gepauzeerd” is. De Fed verwacht „gematigde groei”.Het Congres moet voor 27 maart alsnog een akkoord hebben over de begroting en uiterlijk 18 mei moet het schuldenplafond verhoogd zijn.