Alternatieve beurzen

Werk van Jeroen Allart, te koop bij de Jan van Hoof Galerie op Art at the Warehouse

Galeriehouders die niet waren geselecteerd voor Art Rotterdam begonnen de afgelopen jaren hun eigen beurzen. In 2011 organiseerde Galerie Jaap Sleper voor het eerst op non-profitbasis Re:Rotterdam, een beurs waarbij de kosten voor deelnemers laag zijn gehouden, bijvoorbeeld door af te zien van de klassieke schotjes. Hierdoor kunnen niet alleen galeries maar ook individuele kunstenaars meedoen. Deze beurs vindt plaats in een immens kantoorpand aan de Blaak.

Daarnaast is er sinds vorig jaar de Raw Art Fair, ‘een beurs met de flair van een festival’. Op de benedenverdiepingen is niet alleen de beursvloer, maar vinden ook optredens plaats en kan gegeten worden. Op de twee bovenverdiepingen is net als vorig jaar een expositie ingericht door Piet de Jonge, ex-hoofdconservator van Museum Boijmans Van Beuningen en het Kröller-Müller Museum. Het thema is dit jaar China. De Raw Art Fair, een project van galeriehouder Bob Smit, vond vorig jaar plaats in een van de Feniksloodsen op Katendrecht, recht tegenover de Kop van Zuid, waar Art Rotterdam plaatsvond. De plek was goed gekozen, want de gemeente had net een nieuwe loop- en fietsbrug over de Maas laten aanleggen (de Rijnhavenbrug). Dit jaar vindt de Raw Art Fair een stukje verderop plaats, in pakhuis Santos. Want JMR, het evenementenbedrijf waarmee Smit samenwerkte, wilde zelf een beurs organiseren in de Feniksloods.

Deze beurs, Art at the Warehouse, lijkt enigszins op de Raw Art Fair. Op de benedenverdieping is de beursvloer, kan gegeten worden en vinden optredens plaats. Op de bovenverdieping worden grote installaties getoond. Toevoegingen zijn een ‘kunstsupermarkt’ en een gamefestival. Daarnaast heeft Art at the Warehouse zich verbonden met Hotel Rotterdam, dat de mogelijkheid biedt te overnachten in het huis of atelier van een kunstenaar.