Aanklager KNVB bekijkt racisme bij FC Den Bosch

De aanklager van de KNVB begint vandaag een vooronderzoek naar de oerwoudgeluiden en sneeuwballen die van de tribunes kwamen bij het bekerduel FC Den Bosch-AZ afgelopen dinsdag. Dit verwacht een woordvoerder van de voetbalbond, zei ze vanmorgen.

Onderzoek moet uitwijzen of de thuisclub genoeg deed om de problemen te voorkomen en nu voldoende doet om de daders op te sporen.

De uitkomst van het onderzoek wordt over twee weken verwacht. FC Den Bosch wacht een geldboete of een duel zonder publiek, als blijkt dat de club iets te verwijten valt. De verantwoordelijkheid om een duel te staken ligt bij de club, maar ook de arbiter kan een duel beëindigen.

Peter Bijvelds, directeur van FC Den Bosch, liet tegen Omroep Brabant weten dat de daders een week de tijd krijgen zich te melden. Ondertussen worden camerabeelden bestudeerd. Naast AZ-spits Jozy Altidore zou de in Marokko geboren Adam Maher zijn uitgejouwd.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wil dat wedstrijden direct gestaakt worden bij oerwoudgeluiden, maar ondervond als toeschouwer in het Bossche stadion dat dit niet altijd kan. „De politie was niet voorbereid op mogelijke escalatie buiten het stadion als er gestaakt zou zijn”, zei ze tegen de NOS.

Na een afkoelingsperiode werd besloten door te spelen. Nieuwe incidenten bleven verder uit. Ook na afloop bleef het rustig.

De Bossche burgemeester Ton Rombouts heeft Altidore een brief gestuurd waarin hij zegt zich te schamen voor de wijze waarop de speler is bejegend. De burgemeester nodigt de donkere spits uit voor een bezoek, om een betere indruk te krijgen van de Brabantse hoofdstad.