Aan iedereen die ‘The Catcher in the Rye’ gelezen heeft

Foto Flickr / aqsahu Foto Flickr / aqsahu

The Catcher in the Rye is een klassieker. De roman van J.D. Salinger uit 1951 is in vrijwel alle talen vertaald en tientallen miljoenen keren verkocht. Maar voordat het verscheen, doorstond hoofdpersoon Holden Caulfield samen met zijn bedenker de ontberingen van de Tweede Wereldoorlog.

De schrijver en soldaat Salinger kwam aan op D-Day en zijn divisie was de eerste die Duitsland binnentrad. Hij was bij de verschrikkelijke Slag om het Hürtgenwald en dronk bier in Parijs met Hemingway. Ondertussen bleef hij schrijven aan het boek dat hem vanaf 1951 onsterfelijk zou maken. De pagina’s ervan waren al die tijd bij hem.

“Those pages, the first of them written in his mid-20s, just before he shipped off to Europe as an army sergeant, were so precious to Salinger that he carried them on his person throughout the Second World War. Pages of The Catcher in the Rye had stormed the beach at Normandy; they had paraded down the streets of Paris, been present at the deaths of countless soldiers in countless places, and been carried through the concentration camps of Nazi Germany.”

Lees het hele verhaal van Kenneth Slawenski bij Vanity Fair (4.153 woorden, ongeveer 19 minuten leestijd).

    • Peter Zantingh