52 scholen krijgen keurmerk ‘excellent’ - ‘een soort Michelinster’

UTRECHT - Leerlingen van het Christelijk Gymnasium in Utrecht buigen zich over de opgave. Voor 206.870 scholieren van vmbo, havo en vwo zijn de eindexamens begonnen. ANP LEX VAN LIESHOUT

Vanaf maandag mogen 52 scholen zich excellent noemen. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) reikt die dag aan 31 basisscholen en 21 scholen in het voortgezet onderwijs het predicaat ‘Excellente School 2012’ uit. De ceremonie vindt plaats in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Een jury, onder leiding van voormalig voorzitter van de Onderwijsraad Fons van Wieringen, heeft bepaald welke scholen excellent zijn. Hierbij is gekeken naar de resultaten van leerlingen op alle vakken. De jury hield ook rekening met de toename van vaardigheden of kennis van leerlingen en de bijdrage die de school daarbij leverde.

Vorig jaar meldden negentig basisscholen en 52 scholen uit het voortgezet onderwijs zich aan om het predicaat te krijgen. Over een paar jaar gaat ook de Onderwijsinspectie scholen als excellent aanduiden.

Van Bijsterveldt : zie het als een Michelinster

Zo’n predicaat ‘excellent’, levert dat nou extra geld op? Dat vroeg NRC-onderwijsredacteur Bart Funnekotter in 2011 aan toenmalig minister Van Bijsterveldt, en zij zei:

“Nee, het gaat om de eer. Je moet het zien als een Michelinster; die willen koks heel graag hebben, ook al zit er geen geldprijs aan vast. En net zoals bij Michelinsterren zullen scholen op niveau moeten blijven presteren, anders raken ze het predicaat excellent weer kwijt.”

    • Marije Willems