Zou u echt instappen bij zo'n waaghals?

Flight. Regie: Robert Zemeckis. Met: Denzel Washington, John Goodman, Don Cheadle, Bruce Greenwood.In: 41 bioscopen.****

Flight is een nachtmerrie. Zo eentje die voor mensen met vliegangst ook een boze dagdroom is. Het is de vlucht die je niet wilt nemen. Die met de dronken, cokesnuivende piloot in de cockpit en het verouderde, slecht onderhouden vliegtuig daaraan vast. En dan ook nog eens degene die door een onweersbui heen moet, voor wat eigenlijk alleen maar een routinetripje voor zakenmannen en vakantiegangers is.

Maar Flight gaat niet alleen over de ademstokkende, virtuoze manier waarop piloot Whip Whitaker (Denzel Washington) na wat spectaculaire manoeuvres het toestel aan de grond zet, want dat doet hij, maar vooral ook over de nasleep, de rechtszaak, het vingerwijzen, en de Amerikaanse claimcultuur. En dat doet hij al even ijzingwekkend.

Die mix van rampenfilm en onderzoeksdrama werkt wonderwel. Het is alsof veteraan Robert Zemeckis zijn voorliefde voor spektakelfilms à la Back to the Future en meer persoonlijke wordingsverhalen in de trant van Forrest Gump eindelijk tot een geheel wist te smeden. En voor acteur Denzel Washington is de film na American Gangster (2007) een acteerkick; eindelijk kan hij weer eens alle registers opentrekken, van arrogante verslaafde, tot bijna psychopathisch sensatiezoekende stuntvlieger en uiteindelijk de op en top Amerikaanse held die tot inkeer komt.

Dat laatst moest natuurlijk. Er moet in deze film vroeg of laat worden afgekickt. Het blijft Hollywood. Het blijft Amerika, waar zelfs de meest verstokte zuiplap bij de AA eindigt.

Spannender zijn toch de momenten waarop hij met bravoure zijn drankmisbruik maskeert, en als een mantra blijft herhalen dat hij de enige was die dat toestel veilig aan de grond had kunnen zetten. De implicaties daarvan, dat onze levens soms gedirigeerd en zelfs gered kunnen worden door geniale klootzakken, staan tegenwoordig enorm in de belangstelling, met speculaties over de geestesgesteldheid van adrenalineverslaafde bankiers.

En als je Flight ziet snap je ook meteen beter waarom er een aantal weken zoveel gedoe was om twee KLM-stewardessen die ontslagen werden omdat ze een paar wijntjes hadden gedronken bij de lunch. Voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen.

Flight bespeelt de gevoelens van sympathie en antipathie die je voor mensen in dergelijke situaties kunt hebben. Piloot Whitaker is een held. Iedere andere piloot had die kist gecrasht. Maar zouden we weer bij hem aan boord stappen als we weten dat hij wodka wegklokt als een draaikolk? Ook al heeft hij ooit onder invloed honderd mensen het leven gered? Want wat betekent dat eigenlijk, op safe spelen? Is het glas van Whitaker half vol of half leeg?

    • Dana Linssen