‘YouTube introduceert betaalde kanalen’ - ‘kleine kans dat experiment slaagt’

Het nummer 'Gangnam Style' was een enorme hit op Youtube en een zeldzaam voorbeeld van een filmpje waarmee Youtube advertenties kon binnenhalen. Printscreen

YouTube gaat geld vragen voor specifieke kanalen. Dat meldt het magazine AdAge. Het videoplatform zou een kleine groep eigenaren van kanalen hebben benaderd om kanalen te creëren waar gebruikers lid van moeten worden.

Een lidmaatschap zou iets tussen de 1 en 5 dollar per maand kosten. YouTube zou ook overwegen om geld te vragen voor toegang tot live-events als een soort pay-per-view en zelfhulpprogramma’s. Naar verluidt zou YouTube hiervoor willen samenwerken met netwerken zoals Machinima, Maker Studios en Fullscreen, die de betaalde kanalen ergens halverwege het jaar zouden willen introduceren.

Het videoplatform, eigendom van Google, denkt al een tijdje na over de mogelijkheid van betaald lidmaatschap om zo geld van adverteerders te kunnen krijgen. Maar tot nu toe ontbreekt het aan een goed systeem. In een verklaring zou een woordvoerder van Google hebben gezegd:

“We zijn lang bezig geweest met verschillende type betaalmodellen. Het belangrijkste is dat de producenten van de kanalen erin slagen aantrekkelijk te zijn voor gebruikers.”

En dat is volgens NRC-techredacteur Marc Hijink nu juist een probleem:

“Het is een experiment en de kans dat het in ieder geval in Nederland gaat lukken is heel erg klein. De grote uitdaging is om mensen langer dan een kwartier vast te houden. Er zijn een maar een paar enorme hits waar wel op wordt binnengehaald, maar de meeste mensen kijken maar een paar filmpjes op YouTube en haken daarna weer af. Daar kun je niet echt advertenties op verkopen. Het hangt of staat met de aanbieders van interessante content, maar wat ik er zo van zag, is dat nog niet het geval.”

    • Anouk Eigenraam