Wanneer komt de eerste euro met koning Willem?

De troonafstand van koningin Beatrix roept de nodige vragen op. Wanneer wordt bijvoorbeeld de eerste munt geslagen met de afbeelding van koning Willem-Alexander? Of ligt die al lang klaar, vraagt de nrc.next redactie zich af.

De Koninklijke Nederlandse Munt en het ministerie van Financiën overleggen sinds gisterochtend over de invoering van nieuwe euromunten. De ‘nationale’ kant van de munt is namelijk een zaak van de Nederlandse overheid alleen. Leonie van der Spek, woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Munt, legt uit wat er gebeurt tot de eerste munt in onze portemonnee zit. „De Munt Advies Commissie nodigt ontwerpers uit een ontwerp te maken op basis van een portret van koning Willem-Alexander. Dat kan een beeldhouwwerk zijn, foto of iets anders waar de ontwerper inspiratie uit haalt.” De Commissie kiest het beste ontwerp en laat dit zien aan de staatssecretaris van Financiën en het staatshoofd. Zij kiezen samen het nieuwe ontwerp.

De staatssecretaris heeft het laatste woord, maar hij luistert goed naar de mening van Willem-Alexander, zegt Van der Spek. Aan de hand van welke criteria het besluit wordt genomen kan de woordvoerder niet zeggen, net zo min als ze kan vertellen hoeveel munten er bij de eerste lichting worden gedrukt. „Op dit moment is er nog veel onduidelijk.”

Binnenkort consulteert de Munt Advies Commissie het nieuwe staatshoofd. „We weten niet precies hoelang het gaat duren voor de nieuwe munt klaar zal zijn, maar in 1948, toen koningin Wilhelmina aftrad, duurde het twee jaar tot de eerste munt in omloop kwam”, zegt Van der Spek. In 1980, bij de troonsbestijging van Beatrix, duurde het ook nog twee jaar voor de nieuwe munt verscheen.

Naar verwachting gaat dat nu wat sneller. Van der Spek denkt dat de munten begin 2014 in omloop zijn. De munten met de afbeelding van koningin Beatrix gaan natuurlijk niet de prullenbak in. Van der Spek: „De Nederlandse euromunten zijn door heel Europa verspreid; een grote omruilactie is geen optie.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Carmen Dorlo