VVD en PvdA houden toch vast aan banenquotum gehandicapten

Foto ANP / Roos Koole

De coalitiepartijen VVD en PvdA houden eraan vast dat grotere bedrijven minstens vijf procent gehandicapten in dienst moeten nemen. Dat hebben Kamerleden van de twee partijen vanmiddag duidelijk gemaakt tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het quotum van vijf procent staat in het regeerakkoord. VVD en PvdA gingen er daarbij van uit dat het ging om honderdduizend banen. Eerder deze week bleek echter dat er rekenfouten zijn gemaakt en dat vijf procent neerkomt op 170 duizend banen. Toch houden VVD en PvdA eraan vast.

PvdA staat open voor alternatief sociale partners

“De VVD staat voor het quotum van vijf procent en blijft daarvoor staan”, zei VVD-Kamerlid Sjoerd Potters. Eerder noemde Potters het nog “vreemd” dat het “nu opeens om bijna dubbel zoveel banen blijkt te gaan”. Daarom wilde de VVD het quotum in eerste instantie herzien.

Ook PvdA’er John Kerstens zei aan de vijf procent te willen vasthouden. Wel staat Kerstens open voor een alternatief voor het banenquotum van de sociale partners, mits dat er ook toe leidt dat veel gehandicapten aan een baan worden geholpen.

Het quotum ligt gevoelig binnen de coalitie omdat de VVD eigenlijk geen voorstander is van een verplichting voor bedrijven. Tijdens de onderhandelingen stemde de VVD evenwel hiermee in.

SP: PvdA haalt de VVD rechts in

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) werkt aan een zogeheten Participatiewet, die ertoe moet leiden dat meer mensen aan regulier werk komen. Volgens een deel van de oppositie lijken de plannen verdacht veel op de bezuinigingen die het vorige kabinet wilde doorvoeren op de sociale werkplaatsen, en gaan ze zelfs nog verder. “De PvdA haalt de VVD rechts in”, stelde SP-Kamerlid Sadet Karabulut.

Het quotum van vijf procent gaat gelden voor bedrijven met vijfentwintig werknemers of meer. Bedrijven die er niet aan voldoen, krijgen een boete van vijfduizend euro per werkplek.