Syrische regime: Israël voerde luchtaanval uit op militair complex

Israëlische soldaten bij een waterval op de Golanhoogvlakte, het gebied dat Israël in 1967 op Syrië veroverde en sindsien bezet houdt. Foto Reuters / Ammar Awad

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben vanochtend vroeg een aanval uitgevoerd op een militair onderzoekscentrum in de buurt van Damascus. Dat heeft het Syrische staatspersbureau SANA vanavond gemeld. De hele dag al gingen geruchten dat er een Israëlische luchtaanval in Syrië had plaatsgevonden.

Syrië beweert dat Israël zijn luchtruim vanochtend heeft geschonden en een bombardement uitvoerde op een militair complex in Jamraya, een stad die in de provincie Damascus ligt. Bij de aanval zijn volgens Syrië twee doden en vijf gewonden gevallen. SANA zegt dat het getroffen onderzoekscentrum bijdroeg aan het vergroten van de mogelijkheden van Syrië tot “verzet en zelfverdediging”.

Sinds vanmiddag brachten de internationale persbureaus op basis van diplomaten en andere functionarissen het bericht naar buiten dat Israël een luchtaanval op Syrisch grondgebied had uitgevoerd. Bronnen van Reuters zeiden dat Israël een konvooi met wapens voor de Libanese beweging Hezbollah had getroffen. Het konvooi zou op weg zijn geweest naar Libanon, een buurland van Syrië.

Israël vreest volgens AP dat de Syrische president Assad, een belangrijke bondgenoot van Hezbollah, de beweging wil bewapenen met chemische wapens of geavanceerde anti-radar raketten. Het konvooi dat vandaag bestookt werd zou Russische anti-radar raketten van het type SA-17 hebben vervoerd. Als Hezbollah deze raketten in handen zou krijgen, is het volgens analisten in staat Israëlische gevechtsvliegtuigen, drones en helikopters uit de lucht te schieten.

Syrië beschuldigt Israël van ‘terreurdaden’

Het Syrische staatspersbureau ontkent dat de aanval van het Israëlische leger was gericht op het wapenkonvooi dat onderweg was van Syrië naar Libanon. In plaats daarvan is de aanval in verband gebracht met de burgeroorlog in Syrië, waarin opstandelingen president Bashar Assad uit het zadel proberen te wippen. “Dit bewijst dat Israël de aanstichter, begunstigde en soms uitvoerder is van terreurdaden tegen Syrië en zijn bevolking”, aldus de verklaring.

Dat Israël een aanval heeft uitgevoerd in Syrië is niet heel bijzonder, stelt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants in een reactie:

“Israël voert regelmatig aanvallen in het buitenland uit, bijvoorbeeld in oktober vorig jaar nog in Soedan. In het verleden hebben de Israëliërs in Libanon ook diverse aanvallen uitgevoerd. De laatste tijd werd in Israël al regelmatig gespeculeerd over een nieuwe aanval in Syrië. Ik denk dat deze aanval vooral een waarschuwing is aan het adres van het Syrische regime om geen chemische wapens te leveren aan Hezbollah.”

Israël overwoog eerder in Syrië te bombarderen

Door de opstand tegen president Assad vreest Israël al lange tijd dat chemische en andere geavanceerde wapens in handen kunnen vallen van extremisten. De Amerikaanse site The Atlantic meldde begin december dat de Israëlische regering twee keer Jordaniës “toestemming” had gevraagd - en niet gekregen - om de Syrische chemische-wapenlocaties te mogen bombarderen.

Israël vraagt doorgaans geen toestemming voor militaire acties in de regio. Zo voerde het land in 2007 nog een aanval uit op een Syrische nucleaire installatie in aanbouw.

Syrië en Israël zijn officieel nog steeds in oorlog. In de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroverde Israël de Golanhoogvlakte op Syrië. Sindsdien is het relatief rustig geweest aan de grens tussen beide landen. Hoewel het regime van Assad bewegingen als Hezbollah en Hamas militair en financieel heeft gesteund, vreest Israël volgens waarnemers voor de val van Assad omdat het onduidelijk is welk regime er dan in Syrië aan de macht komt.

    • Pim van den Dool