‘Syrië door Assad en rebellen verwoest’

Lijken van jonge mannen in een rivier in Aleppo worden geborgen. Het is nog onduidelijk wie voor de executies verantwoordelijk is. Foto AP

De internationaal gezant voor Syrië, Lakhar Brahimi, heeft gisteren het Syrische regime en de rebellen ervan beschuldigd samen „beetje bij beetje Syrië te vernietigen”. Door hen in één adem te noemen met het regime haalde Brahimi opmerkelijk hard uit tegen de opstandelingen.

„Objectief gezien werken ze samen om Syrië te verwoesten”, zei Brahimi na een besloten zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York. Tegelijkertijd deed hij een dringend beroep op de Veiligheidsraad zijn verdeeldheid opzij te zetten en gezamenlijk het regime en de oppositie tot een compromisoplossing te dwingen. Wel zonder president Assad, die volgens Brahimi zijn legitimiteit heeft verloren.

Zijn uitspraak viel samen met de ontdekking van een nieuw bloedbad in Syrië. In de wijk Bustan al-Qasr in de al maanden zwaarbevochten stad Aleppo werden in de rivier de Quweiq de lichamen gevonden van tientallen jonge mannen, de meesten gedood met een kogel in het hoofd. Regime en oppositie gaven elkaar de schuld van de massa-executie. Hun identiteit was niet meteen bekend.

Bustan al-Qasr is in handen van de rebellen. Tot vanochtend zijn 78 lichamen geborgen; er zouden er nog 30 in de rivier liggen. De rebellen konden die niet bergen wegens vuur van scherpschutters van het regime.

Het in Groot-Brittannië gevestigde Observatorium voor de Mensenrechten, dat het aantal doden in de burgeroorlog probeert bij te houden en dichtbij de oppositie staat, meldde gisteren dat het niet duidelijk was wie voor deze moorden verantwoordelijk was. Rebellen in Bustan al-Qasr gaven de autoriteiten de schuld. Het regime zou de lijken in de rivier hebben gegooid „zodat ze naar een zone onder onze controle zouden drijven en de mensen zouden geloven dat wij hen hebben gedood”, zei een strijder in Bustan al-Qasr.

Maar een functionaris van een Syrische veiligheidsdienst zei dat het ging om inwoners van de wijk die door „terreurgroepen” waren ontvoerd op beschuldiging van sympathieën voor het leger. Hij zei dat hun families vergeefs hadden geprobeerd te onderhandelen over hun vrijlating. De Syrische staatstelevisie beschuldigde met name het Nusra-front van de massa-executie. Het Nusra-front is een extremistengroep aan de zijde van de rebellen die vorig jaar door de Verenigde Staten op hun lijst van terreurgroepen is geplaatst. (AFP, AP, Reuters)