SNS ‘schoot tekort’ in Madoff-zaak

SNS Bank is „toerekenbaar tekortgeschoten” in het begeleiden van beleggers. Dat oordeelde rechtbank Midden-Nederland vanochtend in een slepend conflict met een groep particuliere beleggers. Het vonnis is een nieuwe tegenslag voor het moederconcern SNS Reaal, dat op dit moment met het ministerie van Financiën en private partijen onderhandelt over een reddingsplan voor het concern.

Volgens de rechtbank had SNS Bank het geld van de groep van ruim honderd beleggers zonder adequate informatievoorziening in buitenlandse beleggingsfondsen belegd – onder meer in fondsen van de veroordeelde Amerikaanse miljardenfraudeur Bernard Madoff. Die fondsen waren alleen bestemd voor ‘professionele’ beleggers.

De rechtbank oordeelde dat SNS bij haar klanten „geen inlichtingen heeft ingewonnen” over hun kennis van en ervaring met beleggen in de betreffende beleggingsfondsen. Verder heeft SNS nagelaten haar klanten mee te delen dat de fondsen niet onder toezicht stonden en dat voor deze fondsen „bijzondere beleggingsrisico’s” golden.

SNS belegt sinds eind jaren negentig in dergelijke fondsen. Toen in 2008 door de kredietcrisis de waarde van de fondsen onderuitging, ontdekten de beleggers dat zij meer risico liepen dan ze dachten.

Met deze uitspraak kunnen de beleggers een vervolgprocedure starten om de geleden schade op SNS te verhalen. Die wordt voor door hun advocaat Jurjen Lemstra geraamd op een bedrag van „enkele honderdduizenden euro’s per klant”. Dat kan dus oplopen tot meer dan 20 miljoen euro.

SNS Bank zegt de uitspraak te bestuderen en zich te beraden over hoger beroep. Vorige week bevestigde de rechtbank Rotterdam een drietal boetes van in totaal 65.000 euro die toezichthouder AFM in dezelfde zaak aan SNS Bank had opgelegd.

    • Teri van der Heijden