SNS Bank veroordeeld voor ‘wanprestatie’ in Madoff-zaak

Foto ANP / Lex van Lieshout SNS Bank is 'toerekenbaar tekortgeschoten'. Foto ANP / Lex van Lieshout

SNS Bank heeft klanten onvoldoende geïnformeerd over hun beleggingen in risicovolle buitenlandse beleggingsinstellingen, zoals het fonds van Bernard Madoff. Ook heeft de bank het verbod om zonder vergunning producten aan te bieden geschonden. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag geoordeeld, meldt persdienst Novum.

De zaak was aangespannen door Stichting Claim SNS/Bos & Partners namens honderd beleggers. De stichting verwijt SNS Bank dat tussen midden jaren negentig en 2009 is belegd in fondsen die ongeschikt waren voor de klanten. De fondsen waren niet aangemeld bij de Autoriteit Financiële Markten en stonden daardoor niet onder toezicht. SNS Bank kon alleen met flinke kunstgrepen de klanten toegang geven tot deze fondsen, die alleen openstonden voor institutionele beleggers.

De rechtbank oordeelt dat SNS Bank een wanprestatie heeft gepleegd ten opzichte van haar cliënten. Met dit vonnis in de hand kunnen cliënten een nieuwe procedure starten voor een schadevergoeding. In totaal claimen de honderd beleggers 75 miljoen euro verlies te hebben geleden.

SNS Bank zegt het vonnis te bestuderen en geeft verder geen inhoudelijke reactie, meldt Novum. Bij de ontvangst van de dagvaarding wees de bank wel iedere aansprakelijkheid van de hand.

“Uit coulance heeft zij eerder de betreffende groep beleggers een tegemoetkoming aangeboden, die door de meerderheid daarvan ook is aanvaard en inmiddels is ontvangen.”

    • Marije Willems