Sneeuwballen en oerwoudgeluiden

De bekerwedstrijd tegen AZ eindigde voor FC Den Bosch zowel op als naast het veld in een afgang. De Brabantse voetbalclub wacht een zware straf.

AZ-spits Jozy Altidore (midden) is niet blij na zijn goal: „Ik ga niet opzij voor wat apengeluiden.” Foto ANP

AZ won gisteravond in de kwartfinale van de KNVB-beker gemakkelijk bij FC Den Bosch, maar de 5-0 zege werd overschaduwd door wat er op de tribunes gebeurde. Een klein deel van de fanatieke Den Bosch-supporters op de M-Side jouwde AZ-spits Jozy Altidore uit met oerwoudgeluiden.

De frustratie in Den Bosch bereikte een hoogtepunt toen Altidore uit een strafschop vlak voor rust de 0-4 maakte en daarmee het duel besliste. De veroorzaker van de strafschop, Jelle de Bock, was toen al met een rode kaart weggestuurd.

Toen de spanning al vroeg was verdwenen, begonnen enkele Bossche fans met het uitjouwen van Altidore. De grote, donkere Amerikaan is het gezicht van AZ, en toevallig liep hij ook nog eens in de buurt van het bewuste supportersvak. De oerwoudgeluiden droegen niet zo ver dat ze aan de andere kant van het stadion te horen waren, maar voor spelers en scheidsrechters op het veld wel.

Twee oproepen van de stadionspeaker veranderden niets, waarna scheidsrechter Wiedemeijer aanstalten maakte de strijd te staken. Altidore hield hem tegen. „Ik ga niet opzij voor wat apengeluiden”, verklaarde de spits na afloop tegen het ANP. „Ik ben sterk opgevoed en heb al veel van de wereld gezien. Ik ga niet het gevecht met die gasten aan. Ik kan alleen maar voor hen bidden”, sprak de Amerikaanse spits.

In de rust riep directeur Peter Bijvelds de Brabantse fans op zich te gedragen als „echte FC Den Bosch-supporters”. Die smeekbede interpreteerde de ene supporter anders dan de andere, want nadat de eerstedivisieclub kort na rust met negen man verder moest na een rode kaart voor Joey Brock (wilde tackle bij de zijlijn op AZ-speler Marcellis) renden de fans van de M-Side naar het uitvak. Ze gooiden sneeuwballen richting de Alkmaarse aanhang, die de Bossche frustratie lachend aanzag. Vervolgens gooiden ze de laatste sneeuwballen van de winter met meer succes naar de grensrechter, die dichterbij stond. Dit was de druppel voor arbiter Wiedemeijer, die de wedstrijd nu wel stil stillegde.

Spelers en trainers van FC Den Bosch probeerden de M-Side tot bedaren te brengen. Op de tribune grepen ook oudere supporters van de harde kern in, om de veelal jonge supporters te corrigeren.

Na tien minuten kon de wedstrijd worden uitgespeeld, maar toen hadden sommige beschaamde Bosschenaren het stadion al verlaten om de totale afgang van hun club niet te hoeven meemaken.

De verslagenheid was na afloop groot bij de club en de rest van de supporters. Fanclub Den Bosch FC distantieerde zich op de website van „een kleine groep hersenlozen die nauwelijks wedstrijden bezoeken en onze club nu in diskrediet brengen”. De grootste supporterssite van de club stond vanmorgen op zwart. „Ons blauw-wit hart bloedt...” schrijft fcdbfans.nl.

„Schandalig”, noemde directeur Bijvelds het wangedrag tegenover het ANP. „Het lukt de vele goedwillende mensen nog steeds niet om het kleine groepje kwaadwillende supporters uit de bannen. Dat moet nu wel gebeuren, want de club kan niet veel meer hebben.”

Naar aanleiding van rellen bij de promotie-degradatiewedstrijd vorig voorjaar tegen Willem II zit FC Den Bosch nog in een proefperiode van een voorwaardelijke straf. Hierdoor hangt de club nu een zware straf boven het hoofd.

Op de website van de club laat directeur Bijvelds optekenen: „Het is een trieste dag. We zullen er alles aan doen de raddraaiers de zwaarst mogelijke sancties te geven. Zij horen niet thuis in [stadion] De Vliert.”

AZ-trainer Gertjan Verbeek, gisteravond: „Het is triest. Een klein groepje idioten verpest het voor iedereen. Het is jammer dat deze supporters de club in een kwaad daglicht zetten, want FC Den Bosch heeft ook veel goede supporters.”

    • Matthijs Keuning