‘Simon toont onze allerbeste kant’

D66-leider Alexander Pechtold laat zich inspireren door Simon. „Hiervoor ben ik de politiek ingegaan.”

Den Haag - D66 fractievoorzitter Alexander Pechtold loopt op het Binnenhof naar de Tweede Kamer voor van een gesprek met verkenner Henk Kamp . - PIERRE CROM

„Simon, de film van Eddy Terstall over een ongeneeslijk zieke man, heeft meer impact dan een debat van vijf uur, waarin politici met een hoop afkortingen en medische termen euthanasiewetgeving maken. Het is een film die naast euthanasie onderwerpen behandelt als het homohuwelijk en drugsgebruik: individuele vrijheden waar ik ooit de politiek voor ben ingegaan.

„Het verhaal gaat over hasjdealer Simon die nog maar een paar maanden te leven heeft en euthanasie wil plegen. De film is gemaakt na acht paarse jaren met D66, wat duidelijk aangaf wat er in die periode gelegaliseerd was en waar eindelijk normaal over gediscussieerd kon worden na een moeilijke tijd waarin dit nauwelijks het geval was.

„Euthanasie is een van de thema’s die ik, naast andere vrijzinnige zaken rond drugs en seksualiteit, thuis meekreeg in mijn opvoeding. Ik weet nog hoe ongelofelijk trots mijn vader was toen de euthanasiewetgeving door Els Borst voltooid was. Een vrijheid waar hij, een paar jaar voordat ik die film zag, ook gebruik van heeft mogen maken toen hij ziek was. Daarom was Simon voor mij heel herkenbaar. Het binnenkomen van de artsen, het aanleggen van het infuus, maar ook de rust die daarvan uit gaat. Er was geen paniek.

„Mensen die besloten hebben hun leven op die manier te beëindigen worden opeens ongelofelijk wijs en verstandig. Er is een soort energie en kracht die zich verplaatst vanuit degene die doodgaat naar de omgeving.

„Ondanks de pijn geeft het heel veel voldoening als je na een langere periode terugkijkt en beseft dat iemand zelf aan het stuur zat en heeft voorkomen dat hij zich door onmenselijke situaties heen moest worstelen. Dat vind ik het toppunt van beschaving.

„Nu staan we wat mij betreft aan de vooravond van een nieuwe discussie. Niet alleen over euthanasie bij een ziekte in de laatste fase, maar ook over mensen die het gevoel hebben dat hun leven voltooid is, zonder een directe fysieke aanleiding. Een film als Simon maakt dit bespreekbaar door de manier waarop de angst en het gevoel van onbehagen rond het sterven weggenomen wordt.”

    • Kris Derks