Schultz wil ook alcoholslot voor truckers en buschauffeurs

Je krijgt een alcoholslot als je gepakt wordt met acht tot tien glazen bier op. Foto ANP / Toussaint Kluiters

Melanie Schultz van Haegen (VVD) gaat onderzoeken of het alcoholslot voortaan ook kan worden opgelegd aan bus- en vrachtwagenchauffeurs. Dat zegde de minister van Infrastructuur vanmiddag toe tijdens een overleg in de Tweede Kamer over verkeersveiligheid.

Eerder op de dag hadden PvdA en CDA gepleit voor een uitbreiding van het alcoholslot, dat nu alleen kan worden opgelegd aan bestuurders van personenauto’s. Van vrachtwagenchauffeurs die worden betrapt met te veel alcohol op achter het stuur kan nu wel het rijbewijs worden ingetrokken, maar dat zou in de praktijk maar weinig gebeuren omdat zij dan hoogstwaarschijnlijk hun baan verliezen.

Wie een alcoholslot heeft, moet daarin blazen voor vertrek. Als het alcoholpromillage dan boven de 0,2 uitkomt, start het voertuig niet. Om fraude te voorkomen, moet onderweg nog een aantal maal worden geblazen. Het slot blijft na oplegging twee jaar in de auto en de kosten ervan zijn volledig voor de overtreder.

De rechter oordeelde eind vorig jaar dat een alcoholslot een te zware straf is voor buschauffeurs en truckers. Zij zouden door een alcoholslot hun beroep niet meer kunnen uitoefenen en daardoor niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien. De rechtbank wees er ook op dat andere beroepsrijders met een alcoholslot, zoals taxichauffeurs en koeriers, wél kunnen blijven rijden.

Kamer enthousiast over effecten alcoholslot

Volgens Attje Kuiken (PvdA) is het alcoholslot voor automobilisten een succes en moet het worden uitgebreid. Het alcoholslot werkt, concludeerde Sander de Rouwe (CDA). Daarom vroeg hij de minister om een stap verder te gaan. Ook VVD’er Ton Elias vroeg of het mogelijk is om het alcoholslot uit te breiden.

Schultz antwoordde dat zij “niet onwelwillend” tegenover dit verzoek staat. Probleem is volgens de minister dat alcoholsloten voor vrachtwagens en bussen nog niet beschikbaar zijn. De bewindsvrouw wil dus eerst in overleg met de sector om te bezien wat mogelijk is. Ook gaat het volgens haar om een relatief kleine groep mensen, omdat vrachtwagenchauffeurs veel minder vaak met drank op rijden dan overige weggebruikers.

Het alcoholslot werd sinds de introductie eind 2011 al duizenden keren ingebouwd. “Het werkt goed, het schrikt erg af”, zei Schultz daarover. Ze is niet van plan om maatregelen te treffen tegen “onbedoelde” neveneffecten. Zo vroeg Wassila Hachchi (D66) aandacht voor mensen die op een snorfiets zijn gepakt met te veel drank op en een alcoholslotprogramma krijgen opgelegd, maar zelf geen auto hebben.

Als zij toch willen blijven autorijden, moeten zij het slot laten inbouwen in bijvoorbeeld de auto van hun moeder of zelf een auto kopen en daarin het alcoholslot laten zetten. Schultz heeft geen medelijden met hen. Zij wees erop dat wie een alcoholslot krijgt opgelegd een “grove overtreding” heeft begaan en vele malen meer heeft gedronken dan toegestaan. Dat zijn ‘moordwapens’ op de weg. “Daar staat een flinke straf op wat mij betreft.”

    • Pim van den Dool