Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Rabobank, ING en ABN kunnen SNS toch te hulp schieten’

Bank-verzekeraar SNS Reaal kampt met grote problemen met de vastgoedportefeuille en moet daarom snel geld binnenhalen.
Bank-verzekeraar SNS Reaal kampt met grote problemen met de vastgoedportefeuille en moet daarom snel geld binnenhalen. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het in problemen verkerende SNS kan tóch geholpen worden door de drie andere grote banken van Nederland: Rabobank, ING en ABN. Samen willen ze 400 miljoen euro beschikbaar stellen om zo een overname door de staat te voorkomen. Tenminste, dat meldt RTL Z.

SNS kreeg in crisisjaar 2008 staatssteun en een groot gedeelte daarvan – 848 miljoen – is nog niet terugbetaald. Financiële problemen met de vastgoedtak maken dat momenteel onmogelijk. De drie andere grote Nederlandse banken mogen SNS volgens de Europese Commissie niet helpen omdat ze zelf ook staatssteun ontvingen en nog niet helemaal op eigen benen staan. De kans lijkt daarom steeds groter te worden dat de regering moet ingrijpen. Er is 2 tot 2,5 miljard nodig om in rustiger vaarwater te geraken.

‘Banken vinden omweg via consortium’

Maar gisteravond hebben de drie banken een omweg verzonnen die wel volgens de regels zou zijn, schrijft RTL Z op basis van ‘doorgaans betrouwbare bronnen in de financiële wereld’. Rabobank, ING en ABN Amro willen geld steken in een consortium, dat vervolgens SNS Reaal te hulp kan schieten. Nationalisatie van SNS zou de banken slecht uitkomen, omdat ze vrezen dat dat zorgt voor onrust op de financiële markt.

Vorige week kwam naar buiten dat private investeerders uit binnen- en buitenland bij elkaar tot 1,5 miljard euro in SNS zouden willen steken. Samen met de 400 miljoen van de drie Nederlandse banken zou dat bijna twee miljard zijn. Dat bedrag komt er in de buurt van wat er nodig is om SNS overeind te houden.

Maar komt die 1,5 miljard wel?

Maar daar moet bij gezegd dat nog niet zeker is of die 1,5 miljard inderdaad in SNS gestoken wordt. De Nederlandsche Bank moet beoordelen of de partijen die zich gemeld hebben de goede keuze zijn en geen vulture fund zijn, een financierder die aast op bijna omvallende banken. Ook kunnen ze afgeschrikt worden door de vele claims die SNS Reaal boven het hoofd hangt. Eerder deze maand werd bekend dat een voormalig cliënt van vastgoedtak Property Finance (PF) ruim vierhonderd miljoen euro eist, omdat hij PF verantwoordelijk houdt voor de teloorgang van zijn Spaanse golfresort. Ook bereidt een nieuwe stichting een nieuwe miljardenclaim voor tegen verzekeraars vanwege woekerpolissen.

‘Een van de vele scenario’s’

Het zou inderdaad kunnen dat dit een scenario is, maar het staat verre van vast. Dat zegt Jan Meeus, chef van onze economieredactie:

“Er zal hoogstwaarschijnlijk voor 14 februari, als SNS met de jaarrekening komt, een oplossing moeten zijn. Dat kan zijn dat de andere drie banken iets verzinnen waar de Europese Commissie wel mee akkoord gaat, zoals hier wordt gezegd. Maar het blijft vooralsnog speculatie - net als de mogelijke bijdrage van private investeerders. We moeten afwachten.”