PSV verslaat Feyenoord in kwartfinale KNVB Beker: 2-1

Jetro Willems (rechts) van PSV in duel met Jordy Clasie (links) van Feyenoord. Foto ANP / Marcel van Hoorn

PSV heeft vanavond in de kwartfinales van de KNVB Beker met 2-1 gewonnen van Feyenoord. Dries Mertens en Mark van Bommel waren in Eindhoven trefzeker voor de koploper van de Eredivisie.

PSV kwam in de eerste helft al op voorsprong via Mertens, maar via Graziano Pellè had Feyenoord een antwoord in huis. Een intikker van Mark van Bommel in de 78e minuut kwamen de Rotterdammers niet meer te boven.

Feyenoord werd in het eerste halfuur overrompeld door PSV. Erwin Mulder moest in actie komen op schoten van Mertens en Jeremain Lens en zag een kopbal van Georginio Wijnaldum net over gaan. In de twintigste minuut moest de doelman van Feyenoord het antwoord schuldig blijven toen Mertens verdediger Joris Mathijsen uitkapte en de ruimte vond in de lange hoek.

De tegentreffer was voor Feyenoord het sein om wat meer de aanval te zoeken. Een waarschuwingsschot van Lex Immers werd door keeper Boy Waterman nog tot corner verwerkt, maar in de 29e minuut kwam de gelijkmaker er alsnog. De tot dan toe onzichtbare Pellè schoot knap raak na een voorzet van Jean-Paul Boëtius, die rechtsback Atiba Hutchinson kinderlijk eenvoudig aftroefde.

Feyenoord kon in tweede helft geen vuist meer maken

Het leuke eerste halfuur kreeg geen vervolg. PSV had een licht overwicht, maar kon geen gaten meer in de verdediging van Feyenoord vinden. Een mislukt schot van Mertens en een gevaarlijke voorzet van de bij Feyenoord ingevallen Wesley Verhoek waren lange tijd de hoogtepunten van de tweede helft, waardoor een verlenging steeds waarschijnlijker werd.

Van Bommel voorkwam uiteindelijk dat er een halfuur aan de wedstrijd werd toegevoegd. De aanvoerder stond op de juiste plaats toen Mulder een inzet van Timothy Derijck naar buiten tikte. Feyenoord kon daarna geen vuist meer maken en mocht van geluk spreken dat Lens en Tim Matavz de score niet verder lieten oplopen.

Voor Mertens eindigde de wedstrijd in mineur. De aanvaller van PSV strompelde na een pittige overtreding van Stefan de Vrij met een enkelblessure van het veld.

PEC en AZ al geplaatst voor halve finales

PEC Zwolle won eerder vanavond in een andere kwartfinale met 3-2 van Heracles. AZ won gisteravond al met ruime cijfers van FC Den Bosch (0-5).

Het wedstrijdverslag is geschreven door persbureau Novum.

    • Pim van den Dool