Politie in rapport: aanpak rellen Haren schoot tekort

De top van het Groninger politiekorps is ernstig tekortgeschoten bij de voorbereiding op en de aanpak van de rellen in Haren. Dat blijkt uit een intern evaluatierapport van de politie, dat vanochtend door Dagblad van het Noorden en RTV Noord naar buiten is gebracht.

Terwijl de Groninger korpschef Oscar Dros een dag na de rellen van 21 september nog zei dat zijn agenten en ME’ers „op alles waren voorbereid”, blijkt nu dat dat niet het geval was. Agenten en commandanten waren niet of nauwelijks gebrieft. Het worse case scenario was onvoldoende uitgewerkt. Draaiboeken waren niet doorgesproken met politiemensen die de straat op moesten en evenmin bij de meldkamer bekend.

Verder blijkt dat enkele manschappen niet afreisden naar Haren omdat hun leidinggevende ander werk belangrijker vond. Uit het rapport: „Het is onacceptabel dat een chef beschikbare politie-ambtenaren afhoudt van het opvolgen van zijn alarmering in zijn neventaak.”

Eenmaal in Haren liep ook daar de organisatie niet. „Niet alle ME’ers waren herkenbaar voor hun eigen commandanten”, staat in het rapport. „Hierdoor raakten commandanten soms het zicht op hun mensen kwijt.”

Het rapport dateert van 19 december. Op basis van de uitkomsten heeft het politiekorps Noord-Nederland sinds 1 januari al maatregelen doorgevoerd, aldus politiewoordvoerder Boomsma, „om beter op incidenten te zijn voorbereid”. Bij dreigende ongeregeldheden moeten voortaan ME’ers in uniform klaar zitten op het bureau. ME-busjes zijn uitgerust met navigatieapparatuur. Het korps heeft lange wapenstokken besteld. Alle politieagenten worden verplicht geschoold in omgaan met het communicatiesysteem C2000.

Het rapport is doorgestuurd naar de commissie-Cohen die onderzoekt hoe het in Haren zo mis kon gaan. De rellen ontstonden doordat een inwoonster van Haren een verjaardagsfeestje op Facebook had aangekondigd. Terwijl de burgemeester herhaaldelijk liet weten dat het feest niet doorging, werd Haren overlopen door duizenden feestgangers en veranderde het villadorp in een slagveld. De politie werd bekogeld, winkels werden geplunderd, auto’s in brand gestoken. 29 mensen raakten gewond.