Philips verkoopt zijn audio- en videodivisie

Philips neemt definitief afscheid van beeld en geluid.

Amsterdam. Philips, dat de audiocassette, cd en dvd ontwikkelde, verkoopt zijn consumentendivisie aan het Japanse Funai. Philips gaat verder als producent van medische apparatuur en verzorgingsproducten. Philips maakte gisterochtend bekend de audio- en videoactiviteiten uit zijn consumentendivisie te verkopen. Het gaat daarbij om de activiteiten die audioapparatuur, dvd- en blurayspelers en pc-accessoires maken.

Funai betaalt daarvoor 150 miljoen euro aan Philips. De Japanners blijven na de overname zeker 5,5 jaar apparatuur maken onder het Philipsmerk, waarvoor de Nederlanders een bijdrage ontvangen. Maar de ontwikkeling van consumentenapparaten zal de komende jaren helemaal richting Azië verschuiven. De operatie lijkt veel op de verkoop van de tv-activiteiten, die Philips in 2011 onderbracht bij het samenwerkingsverband TP Vision. Een verschil is er ook: Philips is nog voor 30 procent eigenaar van dat tv-bedrijf. Het Taiwanese TPV zwaait er echter de scepter.

Met de verkoop van de audio- en videoactiviteiten worden de consumentenactiviteiten van Philips verder ontmanteld. Het concern gaat volgens topman Frans van Houten verder als fabrikant van medische apparatuur voor ziekenhuizen en als producent van verzorgingsproducten voor in huis. Daarnaast blijft het concern vanuit Amsterdam actief met huishoudelijke apparatuur, zoals keukenapparatuur en koffiezetapparaten. NRC