Oudere stagiairs zijn duur. Kan dat niet beter?

Een mede-eigenaar (33) van een Amsterdamse kapsalon zit met de volgende kwestie: „Veel kappers beginnen jong aan hun opleiding waardoor ze volledig gekwalificeerd aan hun baan beginnen als ze 18 of 19 jaar zijn. Door jeugd-loonschalen hebben ze dan een heel laag loon. Als mensen later aan hun studie beginnen en bijvoorbeeld op hun 23ste nog stage moeten lopen, is hun stagevergoeding hoger dan het salaris van een jonge kapper. De oudere studenten krijgen daarom of geen stages, of er wordt zwart gewerkt. Met instemming van leerling, ROC en bedrijf werken die oudere stagiairs formeel twee of drie dagen en ter compensatie één of anderhalve onbetaalde dag erbij. Kan dit niet anders worden geregeld?”

„Nooit zo’n regeling treffen”, zegt Willem Kruithof, bestuurder bij CNV Vakmensen. „Tot vijf jaar na de stage kan iemand besluiten alsnog het niet-betaalde salaris op te eisen. En diegene staat daarmee volledig in zijn recht.”

Volgens Katinka Boekhorst, adviseur arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden bij branchevereniging ANKO, zijn de oudere stagiairs op één hand te tellen. „Heel veel mensen beginnen op jonge leeftijd aan de kappersopleiding. Dus zo groot is dit probleem niet. Het komt wel voor, er zijn zaken die zo op de kosten letten dat ze rekening houden met de leeftijd van de stagiair. Maar je ziet vaker dat er juist wordt gekozen voor een oudere stagiair, ook al kost die wat meer. De jongste stagiair is niet altijd de beste. Oudere studenten scoren vaak beter op het gebied van efficiëntie en klantvriendelijkheid.”

Dat is ook de ervaring van Inge Hengst, education director bij kappers-, make up- en stylingopleiding B Academy. „De ondernemers met wie wij werken, geven vaker de voorkeur aan oudere studenten. Die hebben meer levens- en werkervaring. Vaak zijn ze gemotiveerder en leren ze sneller. Opvallend genoeg kloppen er wel vaak studenten bij ons aan die op een ROC te horen hebben gekregen dat ze vanwege hun leeftijd waarschijnlijk geen stage of werkplek zullen vinden. Zo wordt het ze ontmoedigd. Het ROC wil dat studenten eerst een werkplek vinden voor ze aan de opleiding beginnen.”

Volgens Willem Kruithof is de kappersopleiding een van de populairste opleidingen onder vmbo’ers. „Daarom is motivatie erg belangrijk. Het is geen makkelijk vak. Dan kun je maar beter studenten hebben die het echt graag willen, en vaak zijn die studenten wat ouder. We hebben nu eenmaal loonschalen. Voor een oudere werknemer betaal je meer.”

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden ook op nrc.nl/carrière

    • Alex van der Hulst