Onderzoek naar omkoping in sport van start

Een consortium van drie partijen doet komende drie maanden onderzoek naar omkoping in de sport. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaan twee hoogleraren en onderzoeksbureau Ernst & Young kijken of topsporters in Nederland worden omgekocht om wedstrijdresultaten te beïnvloeden. Dat staat in Spits vandaag.

ROTTERDAM - Voetbalstadion de Kuip, thuisbasis van Feyenoord. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Een onderzoek moet uitwijzen of Nederlandse topsporters zich laten omkopen. Foto ANP / Lex van Lieshout

Een consortium van drie partijen doet komende drie maanden onderzoek naar omkoping in de sport. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaan twee hoogleraren en onderzoeksbureau Ernst & Young kijken of topsporters in Nederland worden omgekocht om wedstrijdresultaten te beïnvloeden. Dat staat in Spits vandaag.

Na een Europese openbare aanbesteding is besloten het onderzoek uit te laten voeren door Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de VU in Amsterdam, Toine Spapen, hoogleraar criminologie aan Universiteit van Tilburg en onderzoeksbureau Ernst & Young. Ze willen nog niets zeggen over de onderzoeksmethode, maar duidelijk is dat het onderzoek voor de zomer moet zijn afgerond. Minister Schippers besloot vorige zomer tot het onderzoek nadat ze eerder al een tiplijn voor sporters had geopend.

Miljardenbusiness

Matchfixing is het omkopen van sporters om bijvoorbeeld een wedstrijd te verliezen. Hierdoor kunnen bij weddenschappen grote winsten worden gehaald door in te zetten op een van beide partijen. Naar verluidt gaat er een miljard dollar om bij deze praktijken, waarvan 70 procent in het voetbal. In Italië werden vorig jaar verschillende spelers en trainers gearresteerd wegens verdenking van omkoping. NRC-sportredacteuren Michiel Dekker en Bart Hinke schreven hier eerder over:

Een tweede methode is het zogeheten ‘spotfixing’, waarbij een speler wordt benaderd de eerste gele kaart van de wedstrijd te ‘pakken’ of de eerste corner te veroorzaken. Ook bestaat niet-gokgerelateerde matchfixing, waarbij een beoogde uitslag wordt ‘gekocht’ door een voetbalclub die daar om sportieve redenen belang bij heeft. Die vorm van wedstrijdmanipulatie is het lastigst aan te tonen.

De voornaamste vraag in het onderzoek is in hoeverre dat in Nederland gebeurt. Volgens de PvdA zijn er aanwijzingen voor matchfixing in de Jupiler League, maar bewijzen zijn tot dusver nooit geleverd. Om erachter te komen wat er in Nederland gebeurt, zullen de onderzoekers moeten spreken met (oud-) sporters, officials, sportbonden en kansspelaanbieders. Verder zullen de onderzoekers de huidige (preventieve) maatregelen tegen matchfixing onder de loep nemen.

    • Anouk Eigenraam