OM wil ruimere regels kroongetuige

Het Openbaar Ministerie wil meer mogelijkheden om deals met kroongetuigen te kunnen sluiten. Met ruimere regels zijn volgens het OM meer strafzaken op te lossen.

Dit zegt procureur-generaal Marc van Nimwegen vandaag in deze krant. Het OM wil dat verdachten die met justitie willen samenwerken door belangrijke informatie te verstrekken over strafbare feiten, geheel vrijuit kunnen gaan. De officier van justitie moet in dit soort gevallen bij de rechter „schuldigverklaring zonder straf kunnen eisen”, zegt Van Nimwegen. Hij is binnen het college van procureurs-generaal belast met zware misdaad. Nu mag een verdachte hooguit de helft van de straf als ‘korting’ krijgen.

Het OM wil ook vaker deals kunnen sluiten. Nu mag de officier van justitie alleen een kroongetuige inzetten bij delicten waar een celstraf van minimaal acht jaar op staat. Van Nimwegen: „Die grens zou omlaag kunnen. Wij willen bijvoorbeeld ook bij financieel-economische criminaliteit deals kunnen sluiten.” De afgelopen jaren zijn volgens hem verschillende strafrechtelijke onderzoeken mislukt doordat justitie geen deals kon sluiten met getuigen.

Het pleidooi van het OM voor meer bevoegdheden komt een dag nadat de Amsterdamse rechtbank vonnis heeft gewezen in het zogeheten Passageproces, dat vier jaar heeft geduurd. Drie verdachten werden veroordeeld tot levenslang wegens liquidaties in de onderwereld. Het bewijs in deze zaak steunde voor een groot deel op verklaringen van kroongetuige Peter La S. die heeft bekend betrokken te zijn geweest bij een moord. De rechtbank oordeelde dat de afspraken die het OM met deze getuige heeft gemaakt in het algemeen toelaatbaar waren.

De rechtbank heeft twee verdachten, Ali A. en Dino S., die volgens het OM liquidaties organiseerden, vrijgesproken van moorden. De rechtbank verwijt het OM dat het informatie heeft achtergehouden die La S. verstrekte over betrokkenheid van Willem Holleeder bij afrekeningen.

De rechtbank zei dat er onafhankelijke toetsing moet komen van afspraken die justitie maakt met getuigen over een beschermingsprogramma. Het OM is het met die opvatting eens, zegt Van Nimwegen. Volgens hem ligt hier een taak voor de wetgever.

Commentaar: pagina 2

Liquidatieproces: pagina 6

    • Merel Thie
    • Marcel Haenen En