Nijntje eindelijk in bioscoop

None

Nijntje, de Film. Regie: Hans Perk. Met de stemmen van: Barry Atsma, Eva Poppink, Hanna Verboom, Huub van der Lubbe, Isa Hoes, Marc-Marie Huijbregts. In: 118 bioscopen.***

Tekenaar Dick Bruna gaat niet over één nacht ijs als het gaat om de rechten op zijn fameuze creatie Nijntje. Al in 2003 ging producent Sjoerd Raemakers in gesprek met Bruna’s bedrijf over een mogelijk filmoptreden van het konijntje, dat goed is voor 85 miljoen verkochte boekjes.

De behoedzame aanpak van de producent vertaalt zich wellicht ook in de sympathieke, maar uiterst brave filmversie die tien jaar na die eerste gesprekken de bioscoop heeft bereikt. Raemakers was eerder producent van de musical- en televisieversie van Nijntje. De film richt zich heel duidelijk op de allerjongste kinderen. De ambitie om ook hun iets oudere broertjes en zusjes met de film te bereiken lijkt niet helemaal te zijn geslaagd.

Nijntje is deels gemaakt met poppen en de tijdrovende stop-motionanimatietechniek, deels achter de computer. Het beeld is net zo eenvoudig, direct en leeg als in de tekeningen van Bruna, maar zonder diens unieke grafische kwaliteit. Nijntje, Nina en Knorretje bezoeken de dierentuin en mogen daar van vader en moeder Pluis een speurtocht doen. Zo leren ze kleuren benoemen, tellen en de namen van verschillende dieren.

De film mikt ook op participatie van de kijkertjes. De kinderen krijgen vragen voorgelegd, en de film geeft soms ook meteen het antwoord met zachte kinderstemmem die ‘ja’ en ‘nee’ terugroepen. Ook bij de liedjes zingen kinderstemmen zachtjes mee. Omdat de film bedoeld is voor de allerkleinsten zal bij de vertoningen van Nijntje, de film het licht zacht aanblijven en zal het geluid in de bioscoop zachter staan. Maar de lengte – 70 minuten – blijft voor heel jonge kinderen wel wat aan de ambitieuze kant.

    • Peter de Bruijn