Niet wéér pasta

Als kind versierde ik mijn middagboterhammen steevast met plakjes augurk, tomaat, ei en wat er verder maar te vinden was in de koelkast. Alles om te ontsnappen aan de dodelijk saaiheid van wéér datzelfde brood met kaas of worst. „Kind”, zei mijn oma steevast, als ze me zo in de weer zag met mayonaise en blaadjes sla; „dat is geen boterham meer, dat is een táártje’.

Bij mijn kinderen bespeur ik dezelfde afkeer van ‘saai’ en ‘altijd hetzelfde’. Iedere avond wordt er argwanend onder de deksels gekeken. „Toch niet weer pasta, hè?” Als ik vraag naar hun alternatieven komen ze aanzetten met patat of sushi. „Of gewoon wraps of zo.” Maar zo’n bordkartonnen lapje gevuld met ijsbergsla plus iets kledderigs vind ík dan weer heel erg saai. Misschien zijn deze gevulde pannenkoekjes een redelijk alternatief. Al vrees ik dat de chorizo op het nodige commentaar kan rekenen.

Doe het kikkererwtenmeel in een kom en roer daar een theelepel zout, peper en komijn doorheen. Doe er twee eetlepels olijfolie bij, plus het sap van een halve citroen en 200 ml water, klop met een garde tot een dikkig beslag. Dek af en zet weg.

Snij de paprika’s in kwarten en haal de zaadlijsten eruit. Leg ze met de bolle kant naar boven op een bakblik, giet er wat olijfolie over, bestrooi ze met zout en peper en zet ze veertig minuten in de oven (180 graden). Snij de uitjes in halve manen en fruit die langdurig in wat olijfolie, tot ze zacht en geurig zijn. Roer er de fijngesneden knoflook en de in minidobbelsteentjes gesneden chorizo door, bak even mee en zet het vuur uit.

Maal de paprika’s samen met de yoghurt en wat zout en peper tot een saus in uw keukenmachine. Het beslag is nu waarschijnlijk flink ingedikt, klop er met een garde wat water door tot het weer een lobbige consistentie heeft . Bak er (in olijfolie) dikkige pannenkoekjes van, met een doorsnee van circa twintig centimeter. Zet het vuur niet te hoog, het beslag moet de kans krijgen om gaar en stevig te worden, anders wordt het omdraaien geklooi. Bak beide zijden een minuut of zes tot er een mooi goudbruin laagje op zit.

Snij de tomaten in plakjes. Doe ze bij de ui met chorizo en verwarm dit nog even. Leg een pannenkoek op een voorverwarmd bord, verdeel er twee eetlepels paprikasaus over en schep daarop wat ui, chorizo en tomaat. Strooi er fijngehakte peterselie over. Klap naar wens dubbel en serveer direct met de tekst: Nee, dit is geen kikkererwtenpannenkoek; dit is een táártje.

    • Roos Ouwehand