Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Verdachte bekent werken Kunsthalroof te hebben gezien’

De plek in de Kunsthal waar de Matisse hing. Foto ANP / Robin Utrecht

Eén van de vier Roemeense verdachten heeft bekend de werken die vorig jaar uit de Kunsthal in Rotterdam werden gestolen te hebben gezien. Dat meldt de NOS op basis van de Roemeense politie. Persbureau Mediafax meldt dat Nederland inmiddels heeft gevraagd om uitlevering van de verdachten.

Vorige week arresteerden de Roemeense politie drie verdachten wegens betrokkenheid bij de kunstroof. De Roemeense politie ziet de drie als medeplichtigen, en niet als de hoofddaders. Nederland zou het daar volgens Mediafax niet mee eens zijn. Volgens de Rotterdamse politie heeft Nederland niet verzocht om uitlevering.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo Als reactie op berichten in media vandaag: de Ned. politie heeft niet om de uitlevering van de ‘Kunsthal’-verdachten’ verzocht. #kunstroof

Eerder deze week werd er nog een man aangehouden in verband met de roof van de werken uit de Kunsthal in Rotterdam. De vierde verdachte is Petre C., de assistent van de Roemeense modeontwerper Catalin Botezatu. In aanwezigheid van een van de arrestanten zou hij twee van de gestolen schilderijen te koop hebben aangeboden aan zijn baas, miljonair en kunstliefhebber. Volgens de NOS heeft Petre C. bekend dat hij de schilderen heeft gezien op een op een bijeenkomst om ze te verkopen.

De Nederlandse politie wil niet reageren op dit bericht. De Roemeense politie is op dit moment niet bereikbaar.

Verzekeringswaarde van 18 miljoen euro

Volgens Roemeense media zouden de rovers 60 miljoen euro gevraagd hebben voor de schilderijen. Dat is ver boven de werkelijke waarde van de zeven werken, die volgens deskundigen die de Tritoncollectie goed kennen en volgens experts van veilinghuizen tussen de 15 en 20 miljoen euro bedraagt. In documenten van de Roemeense justitie werd vorige week een verzekeringswaarde van 18 miljoen euro voor de zeven schilderijen genoemd.