‘Ministerie liet kritisch rapport over ProRail in la liggen’

AMSTERDAM - Medewerkers van Strukton Prorail plegen in de nachtelijke uren onderhoud aan rails en wissels op Amsterdam CS. ANP PHOTO CAPITAL PHOTOS LEX VAN LIESHOUT Medewerkers van Strukton Prorail plegen in de nachtelijke uren onderhoud aan rails en wissels op Amsterdam CS. Het ministerie zou maanden een kritisch rapport over Prorail onder de pet hebben gehouden. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een kritisch rapport over spoorbeheerder ProRail maandenlang achtergehouden. Dat schrijft de Volkskrant, die met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur inzage kreeg in het rapport.

In het rapport concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport dat ProRail het spooronderhoud zo goedkoop aanbesteedt, dat dit tot vertragingen of ongelukken kan zorgen.

De conclusie van de inspectie komt overeen met de brandbrief die Strukton Rail in november vorig jaar naar de Kamer stuurde waarin de aannemer waarschuwde voor ‘Britse toestanden’ als de Tweede Kamer alle lopende aanbestedingen voor het onderhoudscontract niet zou stilleggen. Staatssecretaris Mansveld noemde die noodkreet toen ongefundeerd en voorbarig.

Maar in het eigen inspectierapport noemt de staatssecretaris dat ProRail een ‘te juridische houding aanneemt’ richting de aannemers ‘die een gedeelde verantwoordelijkheid in de weg staat’. Het rapport lag sinds 28 juni in een la op het ministerie. Volgens de krant heeft de staatssecretaris ook andere kritische stukken over ProRail genegeerd.

Prorail beloofde beterschap

Een woordvoerder van Mansveld zegt in een reactie tegen de krant dat het rapport niet openbaar is gemaakt omdat ProRail de inspectie in juni beterschap beloofde. Ook zou de spoorbeheerder hebben toegezegd om samen met aannemers een convenant op te stellen om de negatieve prijsspiraal voor het spooronderhoud te doorbreken. Directeur Schonebaum van Strukton zegt echter dat die gesprekken op niets zijn uitgelopen.

ProRail staat sinds december samen met de NS onder verscherpt toezicht naar aanleiding van een rapport over het treinongeluk vorig voorjaar.

    • Anouk Eigenraam