Meeste manuscripten Timboektoe veilig - ‘Fransen verlaten Mali snel’

Een man loopt door de gangen van het instituut Ahmed Baba in Timboektoe, waar onderzoek naar de islam wordt gedaan. Foto AFP / Eric Efferberg

Islamitische opstandelingen hebben voorafgaand aan hun vlucht uit de Malinese stad Timboektoe een aantal kostbare handschriften vernield. De meeste manuscripten zijn echter tijdig in veiligheid gebracht, waardoor de schade gering is. Dat heeft de Universiteit van Kaapstad gezegd op basis van bronnen in Timboektoe.

Berichten van de Britse nieuwszender Sky News dat 25 duizend manuscripten zijn verbrand zijn onjuist, zei de universiteit. Andere media baseerden zich in hun berichtgeving over de geschriften op de burgemeester van Timboektoe, die niet in de stad was.

De universiteit financierde een moderne bibliotheek om de handschriften op te bergen. Medewerkers van de bibliotheek hebben tijdens de bezetting van Timboektoe door de opstandelingen gestaag doorgewerkt om de handschriften in veiligheid te brengen, aldus de universiteit.

Timboektoe ooit centrum van islamitische wereld

De meeste manuscripten, waarvan sommige tot negenhonderd jaar oud zijn, werden sinds de jaren tachtig vanuit heel Mali verzameld in Timboektoe. Islamitische opstandelingen namen de stad april vorig jaar in. Gisteren werden zij verdreven door Franse en Malinese troepen. Tijdens hun aftocht zouden ze de bibliotheek in brand hebben gestoken.

De antieke werken handelen over cultuur, wetenschap en geschiedenis. In de twaalfde eeuw begon in Timboektoe een gouden periode van driehonderd jaar waarin de stad een spiritueel en intellectueel centrum in de islamitische wereld was.

Franse militairen ‘binnenkort’ weer weg uit Mali

Nu de Franse troepen in Mali erin geslaagd zijn de luchthaven van de stad Kidal in te nemen zullen zij het land “binnenkort” verlaten, zei de Franse minister van Buitenlandse zaken Laurent Fabius vandaag. Kidal was het laatste stedelijke bolwerk van de islamitische opstandelingen die vorig jaar de macht grepen in Noord-Mali. De afgelopen dagen namen Franse en Malinese troepen al twee andere belangrijke steden in het noorden, Gao en Timboektoe, in.

Als het Franse leger zich terugtrekt, is het aan de zwakke Malinese strijdkrachten de veiligheid in Noord-Mali te waarborgen. Het is dan niet ondenkbaar dat de opstandelingen vanuit de woestijn aan een nieuwe opmars beginnen. “Het is nu aan de Afrikaanse troepen om het stokje over te nemen”, zei Fabius tegen de krant Le Parisien.

    • Pim van den Dool