Pompe blijft in basispakket - Schippers wil lagere prijs

ZOETERMEER - ILLUSTRATIE. Kosten en de zorg. Maatregelen stijgende kosten gezondheidszorg. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Foto ANP / Lex van Lieshout

De medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry blijven in het basispakket. Dat laat minister Schippers vandaag aan de Tweede Kamer weten in haar reactie op het CVZ advies over deze middelen. Ze neemt hiermee dit deel van het CVZ advies over.

Het CVZ had vorig jaar geadviseerd de medicijnen te blijven vergoeden, nadat het College overigens eerder het tegendeel had geadviseerd. Naast het doorgaan met de vergoeding adviseerde het CVZ tevens om door te gaan met onderhandelingen over de prijs. Vanwege de hoge kosten van de medicijnen besloot minister Schippers vorig jaar met beide fabrikanten te onderhandelen. De minister wil dan ook dat de fabrikanten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en tot een ‘aanvaardbare prijs’ komen:

“Een bevredigende uitkomst van deze onderhandelingen is essentieel voor de voortzetting van de vergoeding van deze weesgeneesmiddelen. Ik ga ervan uit dat alle partijen zich dit realiseren. Zij hebben de grootste invloed of in 2014 deze geneesmiddelen tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten vergoed worden aan deze kwetsbare patiëntengroep. Ik ga ervan uit dat fabrikanten zich dit ook zullen realiseren en zich zullen inspannen en hun prijsbeleid hierop zullen aanpassen.”

Kosten van beide ziekten zijn hoog

De ziekte van Pompe is een spierziekte, die steeds erger wordt, de ziekte van Fabry is een erfelijke aandoening die uiteindelijk kan leiden tot herseninfarcten en nierinsufficiënte. In totaal hebben zo’n 170 Nederlanders een van beide ziekten. Omdat de kosten voor de behandeling hoog liggen, jaarlijks zo’n 55 miljoen euro, leidde dit tot een discussie of de medicijnen wel vergoed moesten blijven.

Het advies van het CVZ om voor de weesgeneesmiddelen, middelen voor zeldzame ziekten, een apart financieringssysteem op te zetten neemt de minister niet over. De Zorgverzekeringswet is volgens Schippers ook bedoeld voor dure medicijnen. Zij ziet dan ook geen voordelen in een apart financieringssysteem.

    • Anouk Eigenraam