Librisjury gaat niet op tijd ingezonden boeken niet meer beoordelen

Aan de longlist die de jury van de Libris Literatuurprijs maandag bekendmaakte zullen geen nieuwe titels worden toegevoegd. De te laat ingezonden boeken van Meulenhoff en Atlas/Contact worden niet beoordeeld.

Dat heeft Patty Voorsmit, de secretaris van de Stichting Literatuur Prijs, zojuist middels een brief laten weten. Gisteren werd bekend dat de uitgeverijen Meulenhoff en Atlas/Contact verzuimd hadden om alle voor de prijs in aanmerking komende boeken uit hun fonds in te sturen. Bij Meulenhoff ging het om zes titels, Atlas/Contact zond een boek van Max Niematz niet in.

“Afgezien van het feit dat het bestuur de regels niet tijdens de wedstrijd wil wijzigen, is zij van mening dat de jury zich de komende maand volledig moet kunnen concentreren op haar huidige taak, het vaststellen van de shortlist met het daar bij horende voorwoord en de respectievelijke juryrapporten voor 11 maart a.s”, zo schrijft Voorsmit in de brief.

Met het niet willen wijzigen van de spelregels bedoelt Voorsmit dat boeken die te laat ingezonden zijn niet meer beoordeeld worden. In de brief wijst ze er op dat er paar maal per jaar een zogenaamde groslijst op de website van de prijs heeft gestaan, zodat de auteurs en de uitgeverijen hadden kunnen weten dat sommige titels de burelen van de jury niet hadden bereikt. Tot het publiceren en regelmatig updaten van de groslijst werd besloten nadat vier jaar terug ook al bleek dat sommige boeken niet tijdig waren ingezonden.

Op de maandag gepubliceerde longlist staan achttien boektitels, waaronder die van Tommy Wieringa, Oek de Jong en Nelleke Noordervliet.

    • Sebastiaan Kort