Langere tbs onzeker voor 111 mensen

Bij 111 tbs-gevallen is het onzeker of hun terbeschikkingstelling verlengd kan worden. Van die 111 zitten 59 tbs’ers al langer vast dan wettelijk is toegestaan.

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) vanmorgen aan de Tweede Kamer geschreven. Hij liet de Raad voor de rechtspraak, de koepelorganisatie van rechters, onderzoek doen naar 2.400 tbs-dossiers.

Vorig jaar stelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vast dat als iemand meer dan vier jaar tbs krijgt, duidelijk in de gerechtelijke uitspraak daarbij moet staan dat de betrokkene geweld heeft gebruikt. Dat blijken rechters niet altijd te doen. In het Nederlandse Wetboek van Strafrecht staat dat alleen bij geweldsdelicten tbs zonder de maximumtermijn van vier jaar mag worden opgelegd.

Vorig jaar is één vrouw vrijgelaten, omdat zij ten onrechte langer dan vier jaar vastzat. Sindsdien zijn er zes andere zaken geweest, waarin op verschillende gronden de tbs’er toch in behandeling kon blijven, bijvoorbeeld na een nieuw gerechtelijk oordeel omdat het Openbaar Ministerie hoger beroep had ingesteld.

Staatssecretaris Teeven sluit niet uit dat „een enkel geval” op vrije voeten kan komen, zo zei hij vanmorgen in een toelichting.

Een betere motivering van vonnissen moet zulke problemen voortaan voorkomen. Het is ook niet waarschijnlijk dat er nog nieuwe gevallen bij deze 111 zaken komen, omdat in 2011 de Raad voor de Rechtspraak hier al aandacht voor heeft gevraagd bij strafrechters.